Consiliul de Securitate al ONU, „virusat” de Rusia. Când se vor „vaccina” membrii CS

DE Adina Mutăr | 22.02.2022 - 19:46
Consiliul de Securitate al ONU, „virusat” de Rusia/foto: yahoo

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au convocat luni o reuniune urgentă târziu în noapte pentru a discuta decizia Rusiei, care este membru al Consiliului, de a recunoaște regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei ca state independente.

SHARE

Întâlnirea a avut loc la cererea Ucrainei la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat recunoașterea de către Moscova a celor două republici autoproclamate. 

„Regretăm foarte mult această decizie, care riscă să aibă repercusiuni regionale și globale”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, în calitate de prim vorbitor.

Subliniind importanța dialogului în declarațiile sale, DiCarlo a spus că negocierile sunt singura modalitate de a aborda diferențele dintre actorii cheie în ceea ce privește problemele de securitate regională și soluționarea conflictului din estul Ucrainei.

Citește și

Românii și cetățenii UE din UK fără acte sau viză ar trebui să plece, altfel vor fi deportați

Germania a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2 ca urmare a acțiunilor Rusiei

Mișcarea Rusiei a atras condamnări și amenințări cu sancțiuni din partea SUA și a aliaților occidentali, pe fondul temerilor „de o nouă invazie a Ucrainei”, de parcă trimiterea „forțelor ruse de menținere a păcii” în Donbas n-ar fi o invazie gravă a suveranității Ucrainei.

Trimisul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA vor lua măsuri suplimentare pentru a trage Rusia la răspundere pentru „această încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„Președintele Putin testează sistemul nostru internațional. El ne testează hotărârea să vadă cât de departe ne poate împinge pe toți”, a adăugat ea.

Rusia, îngropată în vorbe și lamentări

La câteva ore după decizia sa controversată, Putin a ordonat trupelor ruse să se mute în estul Ucrainei în presupusul scop de menținere a păcii.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la trimiterea trupelor, spunând că „ar fi o altă încălcare flagrantă a integrității teritoriale a Ucrainei”.

„Solicităm Rusiei să se abțină de la orice alte acțiuni de destabilizare, în special cele care pot submina securitatea și siguranța populațiilor civile și le pot pune viața în pericol”, a adăugat el.

Pare că Putin poate să stea liniștit cu ceea ce a făcut până acum, dar să se abțină de la „alte” acțiuni de destabilizare.

Reprezentantul permanent al Regatului Unit la ONU, Dame Barbara Woodward, a declarat că acțiunile Rusiei vor avea consecințe grave și de mare anvergură.

Printre alte națiuni care au vorbit s-au numărat India, Brazilia, Mexic, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, Kenya, Ghana, Gabon, Norvegia, China, Rusia și Ucraina.

Toți au solicitat „reținere din toate părțile, detensionarea situației, asigurarea păcii și stabilității pe termen lung în regiune și nu numai.”

În scurtele sale observații, reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Jun, a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere și să caute „soluții rezonabile”.

„Virusul” răspândit de Kremlin a lovit Națiunile Unite


ONU este „bolnavă” și a fost lovită de „virusul răspândit de Kremlin”, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliția.

„Este o chestiune de fapt”, a spus Kisliția la reuniunea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta decizia Rusiei de a recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

„Va ceda acestui virus? Totul este în mâinile membrilor Națiunilor Unite”, a remarcat acesta.

În declarațiile sale de deschidere, trimisul ucrainean și-a scos masca „cu neliniște”, spunând că o face nu din cauza COVID-19, ci „din cauza virusului care nu are până acum niciun vaccin, virusul care a lovit Națiunile Unite, virusul răspândit de Kremlin”.

În discursul său, Kisliția a condamnat ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a desfășura trupe ruse suplimentare pentru așa-zise misiuni de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei.

„Solicităm retragerea lor completă”, a adăugat el.

Lavrov a cerut cu tupeu ca CS să respecte Carta ONU 

„Rusia speră că Secretariatul ONU, înainte de a face vreo declarație cu privire la decizia Rusiei de a recunoaște independența republicilor populare Donețk și Lugansk, se va baza pe principiile de bază ale organizației”, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Rossiya-24.

„Este dorința mea puternică să văd conducerea Secretariatului ONU, înainte de a face unele declarații, să adere la principiile de bază ale organizației, în conformitate cu deciziile luate de statele membre.

„Colegii noștri de la Secretariatul ONU se pare că trebuie să respecte deciziile adoptate de această organizație – decizii care sunt cruciale pentru implementarea principiilor și scopurilor Cartei ONU și deciziile care au fost luate în unanimitate pe baza consensului, cu alte cuvinte, de către toate statele membre ale ONU fără excepție”, a spus Lavrov.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Antonio Guterres este foarte îngrijorat de decizia Rusiei de a recunoaște independența RPD și LPR. El a spus că Guterres a văzut decizia Rusiei ca o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, nerespectând principiile Cartei ONU.

Acest lucru poate face ca Rusia să-și piardă calitatea de membru permanent al CS al ONU, iar Lavrov atrăgea atenția cu tupeu că trebuie unanimitate pentru asta.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te