Consilierul lui Putin, ginerele lui Elțîn, a demisionat. „Armata rusă se prăbușește”

DE Elena Andrei | Actualizat: 31.05.2022 - 18:26
Consilierul lui Putin, ginerele lui Elțîn, a demisionat. „Armata rusă se prăbușește” / Profimedia

Ginerele lui Boris Elțîn a demisionat din funcția de consilier al lui Putin, pe fondul speculațiilor tot mai mari că președintele rus pierde controlul asupra puterii din cauza stării sale de sănătate, cu o armată „pe punctul de a se prăbuși" în dezastrul din Ucraina.

SHARE

Valentin Iumașev, care este căsătorit cu fiica fostului președinte, Tatiana, a fost consilier pro bono al ui Putin, care a păstrat legăturile din interiorul Administrației Elțîn cu noua guvernare.

În timpul lui Elțîn, care a fost președinte al Rusiei din 1991 până în 1999, Iumașev a fost consilier pro bono la Kremlin și mai târziu șef de cabinet al Kremlinului.

El a condus administrația prezidențială în 1997, când Putin, un fost spion KGB care primise un post administrativ de rang mediu la Kremlin cu un an mai devreme, a fost promovat în funcția de adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului.

Când Elțîn l-a întrebat pe Iumașev ce părere are despre Putin, acesta i-a spus liderului de atunci că îl consideră „un candidat superb. „Cred că ar trebui să-l luați în considerare”, l-a lăudat Iumașev.

Citește și

Patrușev, succesorul lui Putin: „Polonia lucrează să dezmembreze Ucraina”

Militari ruși condamnați pentru crime de război, după ce au bombardat două sate din Harkov

Această promovare i-a oferit lui Putin o trambulină pentru ca acesta să fie uns drept „moștenitorul lui Elțîn” și să câștige alegerile prezidențiale din 2000, după ce Elțîn a demisionat.

Deși politicile lui Putin s-au îndepărtat de-a lungul anilor de valorile pe care le-a îmbrățișat Elțîn, liderul rus și-a păstrat legăturile cu familia fostului președinte.

În ianuarie 2020, potrivit site-ului Kremlinului, Putin a vizitat-o pe fiica lui Elțîn, Tatiana, la domiciliul acesteia, pentru a o felicita cu ocazia zilei de naștere.

„Nu războiului din Ucraina”

Familia lui Elțîn nu a sprijinit ideea invaziei în Ucraina. Din contră. Fiica lui Valentin Iumașev și a Tatianei, Maria, a postat pe contul său de Instagram, la 24 februarie, o imagine cu steagul ucrainean, alături de cuvintele „Nu războiului” și un emoji cu inima frântă.

Liudmila Telen, primul director executiv adjunct al fundației Centrului prezidențial Boris Elțîn, unde Iumașev este membru al Consiliului de administrație, a declarat pentru Reuters că Iumașev a renunțat la rolul de consilier al Kremlinului în aprilie, „din inițiativa lui”. 

Un raport confidențial al Marii Britanii arată că peste 30.000 de soldați au fost uciși în Ucraina și că armata rusă s-ar putea prăbuși pe fondul pierderilor uriașe.

Documentul susține că Putin vede pierderile ca pe un „preț care merită plătit" pentru victorie, însă tot mai mulți apropiați ai săi nu împărtășesc această idee.

În afară de pierderile de soldați, mii de vehicule militare rusești - tancuri, avioane și unități de artilerie mobilă - au fost distruse de armata ucraineană.

Mulți din cercul apropiat al lui Putin consideră că „victoria” pe care o vede acesta este de fapt un mare dezastru.

Plecarea lui Iumașev vine după ce o serie de alte personalități de profil au părăsit Kremlinul.

În martie, Anatoli Ciubais, o altă figură de rang înalt din epoca Elțîn, și-a părăsit rolul de emisar special al Kremlinului.

În această lună, un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Națiunile Unite a demisionat, de asemenea, din cauza războiului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te