Documentul include interzicerea utilizării fondurilor federale de către administrația de la Washington pentru sprijinirea, facilitarea participării Rusiei la reuniunile G7 sau pentru restabilirea G8 cu participarea Federației Ruse.
Potrivit proiectului de lege, această măsură ar trebui să înceteze să funcționeze numai după ce secretarul de Stat și directorul agenției de Informații Naționale din Statele Unite vor putea asigura parlamentarii că Rusia a oprit orice interferență în alegerile din Statele Unite sau din alte țări ale G7, NATO și state UE și că își îndeplinește în totalitate obligațiile care îi revin în temeiul Acordurilor de la Minsk, încetând ocuparea Crimeii, a Osetiei de Sud și a Abhaziei și după ce și-au retras trupele și armamentul din Transnistria.
Inițiativa legislativă va intra în Senat, unde majoritatea aparține acum republicanilor. Dacă proiectul de lege este aprobat de camera superioară, acesta va merge la șeful statului pentru semnare.
G7 este o asociație de țări cele mai dezvoltate economic, care include Regatul Unit, Germania, Italia, Canada, Statele Unite, Franța și Japonia.
În 1975, grupul a ținut prima sa întâlnire în Franța cu Marea Britanie, Germania de Vest, Italia, Statele Unite, Franța și Japonia.
Grupul a existat în format de „șapte” din 1976 până în 1997. După aderarea Rusiei, a devenit Grupul celor opt (G8).
În martie 2014, după evenimentele din Ucraina și criza care a urmat în relațiile dintre Statele Unite și Europa cu Rusia, membrii occidentali ai asociației, în timpul mandatului președintelui Barack Obama, au decis să revină la formatul G7.