Comisia Europeană pregătește o nouă „palmă” pentru Putin. Va lovi direct în economia Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2024 - 08:12
Comisia Europeană pregătește o nouă „palmă” pentru Putin. Va lovi direct în economia Rusiei - Foto: Profimedia images

Comisia Europeană pregătește o nouă „palmă” pentru Putin. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat joi o propunere de impunere a taxelor vamale la cerealele importate din Rusia, cu intenția de a contracara destabilizarea pieței europene.

SHARE

"Am pregătit o propunere de creștere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase și produse derivate din Rusia și Belarus", a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Comisia Europeană pregătește o nouă „palmă” pentru Putin. Va lovi direct în economia Rusiei

Această măsură vizează să împiedice cerealele rusești să perturbe echilibrul pieței europene și să prevină intrarea ilegală a cerealelor ucrainene pe piața UE, a subliniat președinta Comisiei.

 "Va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE", a subliniat preşedinta Comisiei.

Propunerea a stârnit nemulțumire în rândul fermierilor din UE, iar aceasta trebuie să fie ratificată de o majoritate calificată a statelor membre pentru a intra în vigoare.

Deși regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au scutit produsele agricole rusești de taxe vamale în UE până în prezent, această decizie survine în contextul unei mișcări de furie în rândul fermierilor europeni.

Citește și: Peste 160 de tone de cereale ucrainene au fost distruse într-o gară poloneză în urma protestelor

Totuși, există și voci care cer o abordare mai drastică. "Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piața agricolă europeană rămâne nelimitat", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În diferitele seturi de sancţiuni adoptate împotriva Moscovei după invazia Ucrainei în februarie 2022, europenii au avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrăşămintele. Se temeau de destabilizarea comerţului cu cereale în întreaga lume şi de slăbirea securităţii alimentare a ţărilor terţe din Asia şi Africa, foarte dependente de puterea agricolă rusă, potrivit AFP.

5 state europene cer interzicerea totală a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice cer chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.

Citește și: Ucraina va folosi portul Constanța să transporte cereale și să evite blocada impusă de Polonia

Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia contribuie la scădere preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială.

Încurajată de dificultăţile Kievului în a-şi livra cereale şi oleaginoase, Moscova a lansat, de fapt, o vastă ofensivă comercială în Africa şi Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te