Comisia Europeană: „Pădurile, sub presiuni uriașe. Biodiversitatea, în pericol”

DE Alin Crișan | 08.09.2022 - 19:09
Pădure - Foto: Profimedia
Pădure - Foto: Profimedia

Uniunea Europeană trebuie să îşi accelereze eforturile pentru a-şi finaliza reţelele Natura 2000, în condiţiile în care biodiversitatea în UE este în continuă scădere.

SHARE

Printre habitatele aflate într-o stare foarte degradată se numără pajiştile seminaturale, turbăriile şi mlaştinile, în timp ce pădurile sunt supuse unei presiuni uriaşe.

Comisia a publicat cea de a treia evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), un instrument-cheie de raportare care contribuie la asigurarea respectării legislaţiei de mediu şi sensibilizează publicul cu privire la importanţa punerii în aplicare a normelor de mediu.

Citește și: Pedeapsă „dublă”: După ce l-a amendat, polițistul l-a călcat cu autospeciala „din dotare”

Biodiversitatea, în pericol

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, reducerea decalajului dintre ceea ce se decide la nivelul Uniunii şi ceea se pune în aplicare pe teren este esenţială pentru a asigura rezultate bune în materie de mediu pentru cetăţeni şi pentru a menţine condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderi, creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare economică.

Citește și: Mină de război, plutește în derivă în Marea Neagră. Intervin Forțele Navale Române pentru distrugere

"Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu din acest an este un apel la acţiune. Deşi de la ultima evaluare s-au înregistrat progrese în unele domenii, sunt preocupat de faptul că, în alte domenii decalajul juridic general în materie de implementare este din ce în ce mai mare, ceea ce ne face cu atât mai vulnerabili la poluarea mediului şi la riscurile aferente. Această analiză le oferă statelor membre instrumentele şi informaţiile de care au nevoie pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare şi pentru a ne proteja mai bine sănătatea şi mediul. Haideţi să o valorificăm!", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Prezenta evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR) trage concluzii şi defineşte tendinţele comune la nivelul UE, pe baza a 27 de rapoarte de ţară individuale care arată stadiul punerii în aplicare a legislaţiei UE în domeniul mediului. Aceasta include o multitudine de informaţii despre cât de bine protejează guvernele UE calitatea aerului pe care îl respirăm, apa pe care o consumăm şi natura de care ne bucurăm. În plus, evaluarea stabileşte acţiuni prioritare de îmbunătăţire în fiecare stat membru.

Citește și: LIVE Familia regală, la căpătâiul reginei Elizabeth II. Marea Britanie se roagă pentru Majestate Sa

Potrivit evaluării realizate de CE, biodiversitatea în UE este în continuă scădere. Printre habitatele aflate într-o stare foarte degradată în UE se numără pajiştile seminaturale, turbăriile şi mlaştinile. Pădurile sunt supuse unei presiuni uriaşe, iar majoritatea statelor membre trebuie să îşi accelereze eforturile pentru a-şi finaliza reţelele Natura 2000.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te