Co-fondatoarea Black Lives Matter cere o întrunire cu Joe Biden: „Vrem ceva pentru votul nostru”

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 10.11.2020 - 13:52
Patrisse Cullors, unul dintre liderii mișcării Black Lives Matter/FOTO: Twitter

Patrisse Cullors, unul dintre liderii mișcării Black Lives Matter, a trimis o scrisoare președintelui ales Joe Biden și Kamalei Harris pentru a-i felicita pentru victoria la alegerile prezidențiale și solicită o întâlnire cu cei doi

SHARE

Întâlnirea solicitată de co-fondatoarea BLM este pentru a „discuta despre așteptările pe care le avem pentru administrația dumneavoastră și despre angajamentele care trebuie luate față de oamenii de culoare”.

Notând că afro-americanii au jucat un rol vital în obținerea victoriei echipei democrate, ea le-a cerut lui Biden și Harris să facă o prioritate de vârf „o agendă bine gândită, bazată pe comunitate, cu resurse complete, care să abordeze provocările specifice cu care se confruntă oamenii de culoare”.

Cullors a spus că Black Lives Matter vrea să fie „implicată activ” în activitatea de planificare și stabilire a politicilor a echipei de tranziție Biden-Harris.

„Fără sprijinul răsunător al oamenilor de culoare, am fi împovărați cu un rezultat electoral foarte diferit", a scris Cullors.

„Pe scurt, oamenii de culoare au câștigat aceste alegeri”, a mai notat aceasta, adăugând că „Black Lives Matter, alături de organizațiile conduse de afro-americani din întreaga națiune, a investit mult în aceste alegeri... Vrem ceva pentru votul nostru. Vrem să fim ascultați și ca agenda noastră să primească prioritate”.

Potrivit sondajelor, 87% dintre alegătorii afro-americani au votat cu democrații Biden-Harris, în timp ce doar 12% și-au exprimat opțiunea pentru echipa republicană Trump-Pence.

Voturile lor au fost cruciale în câștigarea statelor disputate („swing states) - Wisconsin, Michigan și Pennsylvania - care au asigurat cele 270 de voturi în Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga Casa Albă.

În scrisoarea sa, Cullors a menționat că afro-americanii sunt „cei mai consecvenți și de încredere alegători ai democraților” și „trăiesc cu adevărat în criză într-o națiune care a fost construită pe baza subjugării noastre”.

Cullors a amintit că atât Biden cât și Harris au discutat despre abordarea rasismului sistemic ca fiind esențial pentru campaniile lor electorale și și-au exprimat regretul privind pozițiile lor anterioare în chestiuni ce afectează persoanele de culoare.

Ambii candidați democrați au mulțumit comunității afro-americane în discursurile de victorie de sâmbătă seara.

Femeile de culoare sunt „coloana vertebrală a democrației noastre”, a spus Kamala Harris.

Aceasta va fi prima femeie, precum și prima persoană de culoare și prima persoană cu origini indiene, care ocupa funcția de vicepreședinte al Statelor Unite.

Harris a mai remarcat într-o referință subtilă la adresele BLM ce au avut loc anul acesta că americanii „au mărșăluit și s-au organizat pentru egalitate și dreptate, pentru viețile noastre și pentru planeta noastră. Și apoi, ați votat. Ați transmis un mesaj clar”.

„Comunitatea afro-americană s-a ridicat din nou pentru mine”, a spus și președintele ales Joe Biden în discursul său, adăugând că „mereu îmi țin spatele și eu pe-al lor”.

Site-ul oficial al echipei Biden-Harris a enumerat echitatea rasială drept una dintre cele patru priorități ale sale și a subliniat modurile în care administrația lor intenționează să combată rasismul sistemic din SUA.

Dar Cullors le-a transmis celor doi în scrisoarea sa:

„Cel mai bun mod de a vă asigura că remediați greșelile din trecut și căutați un viitor mai corect pentru oamenii de culoare - și, prin extensie, pentru toți oamenii - este să vă luați direcția de la organizatorii de culoare de la firul ierbi care au fost implicați în această muncă de decenii, cu o moștenire care se întinde până la prima sosire a africanilor sclavi”.

„Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu dvs., pentru a începe munca imediată de eliberare a Negrilor”, a concluzionat co-fondatoarea Black Lives Matter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te