Ciumă bubonică în China. Cât de mare este amenințarea

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 07.07.2020 - 14:24
Foto: Guliver/ Getty Images

Ciuma bubonică poate fi tratată cu succes cu antibiotice, însă acestea trebuie administrate cât mai curând posibil, de preferință în 24 de ore de la primele simptome”, precizează Centers for Disease Control and Prevention (CDC), principala instituție de control sanitar din SUA.

SHARE

Precizările vin în contextul în care autorităţile din oraşul Bayannur, în Mongolia Interioară (nordul Chinei) au anunţat descoperirea în weekend a unui caz de ciumă bubonică la un bărbat.

„Odată ce un pacient este diagnosticat cu ciumă, acesta trebuie spitalizat și, în cazul ciumei pneumonice, izolat medical. Trebuie făcute teste de laborator, inclusiv culturi de sânge pentru bacteriile ciumei și examinarea microscopică a probelor ganglionare, a sângelui și a sputei.

Tratamentul cu antibiotice trebuie să înceapă cât mai curând posibil după prelevarea de probe de laborator”, punctează CDC.

Potrivit instituției americane, în prezent „nu este disponibil un vaccin contra ciumei”. „Noile vaccinuri împotriva ciumei sunt în dezvoltare, dar nu se așteaptă să fie disponibile comercial în viitorul imediat”, adaugă CDC.

Bărbatul diagnosticat în weekend cu ciumă este cioban și se afla într-o stare stabilă, într-un spital din Bayannur. Comisia sanitară a orașului a interzis vânătoarea şi consumul unor animale susceptibile să transmită ciuma - mai ales marmote - până la sfârşitul anului şi îi îndeamnă pe locuitori să semnaleze orice rozător mort sau bolnav.

Bacteria Yersinia pestis poate fi transmisă la om de către purici, care au muşcat un şobolan infectat.

În pofida faptului că această boală extrem de contagioasă este rară în China, cel puţin cinci persoane au murit, începând din 2014, potrivit Comisiei Naţionale chineze a Sănătăţii.

Alt caz supsect, implicând un adolescent în vârstă de 15 ani, a fost semnalat luni în Mongolia vecină, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

Băiatul a prezentat febră după ce a mâncat o marmotă vânată de un câine, potrivit agenţiei.

Alte două cazuri au fost confirmate săptămâna trecută în provincia mongolă Khovd, implicând fraţi care au mâncat carne de marmotă, precizează China Nouă.

Aproximativ 146 de persoane, care au intrat în contact cu cei doi bărbaţi, au fost plasate în carantină.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.