Cine este femeia puternică din spatele lui Vladimir Putin, șefa Băncii Centrale a Rusiei

DE Elena Andrei | Actualizat: 30.05.2022 - 15:59
Elvira Nabiullina/foto: dailydigest
Elvira Nabiullina/foto: wikiped

Femeile sunt rare în cercul de putere al lui Vladimir Putin . Elvira Nabiullina este o excepție la Kremlin. Ea prezidează Banca Centrală a Rusiei, iar opinia ei are o pondere foarte importantă.

SHARE

De origine tătară, Elvira Nabiullina s-a născut la 29 octombrie 1963 la Ufa, un oraș din Bașkortostan, pe atunci republică sovietică, în Munții Ural. Ea a studiat economia la Universitatea de Stat din Moscova.

Elvira Nabiullina a făcut carieră în domeniul încâlcit și corupt al economiei Rusiei împletind tenacitatea cu talentul în finanțe.

Ea și-a început activitatea în anii 1990 la Uniunea Științei și Industriei și a ocupat diverse funcții în organizația (semistatală) a angajatorilor ruși și în Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului.

Mai târziu a fost cooptată de un „think tank", dar Putin a remarcat-o și traiectoria carierei sale s-a schimbat pentru totdeauna.

Citește și

VIDEO 95% din Lugansk, ocupat de ruși. Ucrainenii anunță „situație critică” în Donbas

Confruntările armate din estul Ucrainei au atins o „intensitate maximă”

Putin a recrutat-o pentru echipa sa economică în 2000, numind-o director al Centrului de Dezvoltare Strategică, iar în 2007 a numit-o ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului.

Apogeul carierei sale a fost atins în 2013, când a fost numită președinte al Băncii Centrale a Rusiei, o funcție mult mai importantă decât cea de ministru al Economiei. Deciziile ei sunt absolut decisive.

Din 2019, ea a fost listată de Forbes ca fiind a 53-a cea mai puternică femeie din lume. La 19 aprilie 2022, Elvira Nabiullina a fost sancționată de Australia după invazia rusă în Ucraina.

Broșele Elvirei, simbol de stabilitate economică

În presa rusă exista convingerea că șefa Băncii Centrale folosește broșe la evenimentele publice pentru a semnala starea economiei și planurile autorității de reglementare.

De exemplu, în martie 2021, când a fost anunțată creșterea ratei de refinanțare pentru prima dată în trei ani, ea a apărut cu o brosă  șoim.

În septembrie 2021, Nabiullina a dezvăluit semnificația broșelor, care reprezintă propriul ei mod de comunicare, un limbaj alternativ pentru „a da pieței o șansă de reflecție",însă semnificația exactă a fiecărei broșe ar trebui să rămână misterioasă și ambiguă.

În discursul său din 28 februarie 2022, în care a anunțat măsuri pentru a încerca să atenueze criza financiară rezultată din sancțiunile internaționale, mai mulți analiști au remarcat că nu purta nicio broșă.

Serghei Guriev de la Sciences Po a speculat că acest lucru „nu ar trebui citit ca și cum ea nu ar fi fost de acord cu politica lui Putin, ci ca un semn că este timpul să îngroape politica monetară normală", adăugând în același timp că „sunt sigur că ea nu a făcut parte din cercul restrâns care a luat decizia de a intra în război”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te