Cine a aruncat în aer Podul din Crimeea, o mare înfrângere a lui Putin? Conexiuni ce duc în Bulgaria

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.12.2023 - 18:54
Cine a aruncat în aer Podul din Crimeea, o mare înfrângere a lui Putin? Conexiuni ce duc în Bulgaria - Foto: Profimedia Images

Nici acum nu e clar cine a aruncat în aer Podul din Crimeea, în octombrie 2022. Una dintre marile înfrângeri ale lui Putin? Presa bulgară spune că Putin a cerut explicații și asistență Bulgariei pentru elucidarea cazului. Sofia a refuzat.

SHARE

Bulgaria a refuzat să acorde asistență Rusiei în cazul atentatului cu bombă de la Podul Crimeii. Nu este clar exact ce fel de asistență a solicitat Moscova și când, scrie presa bulgară.

Un incident din 2022

Reamintim, Putin a numit explozia podului din Crimeea, din octombrie 2022, un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile a Federației Ruse. Înainte de a ajunge pe Podul Kerci, camionul roșu despre care Rusia spune că ar fi sărit în aer, a străbătut teritoriul Bulgariei, României, Georgiei, Osetiei de Nord și apoi a traversat regiunea Krasnodar din Rusia.

Podul, care leagă Peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014 de Peninsula Taman din Teritoriul Krasnodar, a fost aruncat în aer în circumstanțe neclare la 8 octombrie 2022.

Cine a aruncat în aer Podul din Crimeea. O mare înfrângere a lui Putin? Conexiuni ce duc în Bulgaria

A doua zi după aceea, șeful Comitetului rus de anchetă, Alexander Bastrykin, i-a raportat președintelui Putin că atacul a fost pregătit de serviciile speciale ucrainene cu ajutorul unor cetățeni ruși și al unor țări străine.

Potrivit anchetei ruse, explozia a fost provocată de un camion care se deplasa pe ruta Bulgaria - Georgia - Armenia - Osetia de Nord - Krasnodar Krai.

Dispozitivul exploziv a fost camuflat pe role de folie de polietilenă pe 22 de paleți cu o greutate totală de peste 22 de tone și a fost transportat din portul Odessa la Ruse la începutul lunii august. Ca urmare a exploziei, rezervoarele de combustibil ale trenului care traversa podul au luat foc.

Rapoartele din presa rusă menționează Baltex Capital, care a semnat un contract pentru încărcătură cu o companie ucraineană la începutul lunii august, iar încărcătura a ajuns la Ruse.

Cu toate acestea, nu există o astfel de companie înregistrată în Bulgaria, ci în Panama, iar reprezentantul vamal în Bulgaria este compania de expediție "Tivacom", scrie mediapool.bg

Putin acuză

Acuzațiile Kremlinului au fost urmate de o reacție din partea guvernului bulgar, care a respins afirmațiile anchetei ruse. "În legătură cu speculațiile și încercările de implicare a numelui Bulgariei în explozia de la Podul Crimeii, a fost efectuată o anchetă a serviciilor de securitate la ordinul premierului.

 S-a stabilit fără îndoială că camionul aruncat în aer pe Podul Crimeii nu s-a aflat niciodată pe teritoriul Bulgariei, care a fost indicat ca punct de plecare al traseului său", a declarat biroul de presă al guvernului într-un comunicat oficial.

Citește și: VIDEO Ucraina a atacat cu rachete podul Kerci din Crimeea. Prima reacție a Moscovei

Procurorul general de atunci, Ivan Geshev, a descris versiunea unei urme bulgare în explozie drept "un alt atac hibrid rusesc împotriva comunității europene". În ciuda fermității sale, parchetul nu a renunțat, după cum se pare, la anchetă.

Bulgaria a refuzat asistența în cazul atentatului cu bombă de la Podul Crimeii, iar Liechtenstein nu a acordat asistență juridică în cazul delapidării Băncii Probusiness, deoarece consideră că motivul investigației este unul politic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te