5 concluzii din vizita lui Zelenski în SUA. Cum va arăta „războiul de 300 zile”. Niciun pas înapoi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.12.2022 - 11:24
Volodimir Zelenski în Congresul SUA- Foto: Profimedia Images

La trei sute de zile după ce țara sa a fost invadată de Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a plecat la Washington pentru discuții despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile, scrie CNN.

SHARE

Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita istorică a fost încărcată de simbolism, de la hanoracul verde mohorât al lui Zelenski, la cravata cu dungi albastre și galbene a președintelui Joe Biden, până la steagul de luptă ucrainean desfășurat pe podeaua Camerei.

Vizita a fost mult mai mult decât o înșiruire de simboluri. Joe Biden nu l-ar fi invitat pe Zelenski la Washington –  o călătorie riscantă în afara Ucrainei pentru prima dată de la începutul războiului – dacă nu ar fi crezut că întâlnirea față în față ar aduce ceva real.

Biden și Zelenski încearcă să-și dea seama cum se termină războiul

Ambii oameni de stat au spus clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe în linia frontului și duce o campanie aeriană brutală împotriva țintelor civile, temerile referitoare la un impas cresc.

Cu toate acestea, după ce Zelenski a părăsit Washingtonul, perspectiva încheierii războiului nu era clară.

Liderul ucrainean și-a exprimat anterior dorința pentru o „pace justă” care să pună capăt conflictului – un punct despre care oficialii americani au spus că va fi în centrul discuțiilor lor de miercuri.

Dar miercuri, Zelensky a folosit o retorică belicoasă, care sugerează că o astfel de pace nu este aproape, spunând că drumul către încheierea războiului nu va implica concesii față de Rusia.

 „Pentru mine, ca președinte, <<pacea justă>> nu reprezintă compromisuri”, a spus el, indicând că nu vede niciun drum către pace care să implice renunțarea Ucrainei la teritoriu sau suveranitate.

 Mai târziu, în discursul său în fața Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au spus, ulterior, că este același plan pe care l-a pus pe masa liderilor mondiali la summitul G20 de luna trecută.

Națiunile occidentale care sprijină Ucraina erau peocupate cu privire la planul pe termen lung al lui Zelenski.

La rândul său, Joe Biden a spus că depinde de Zelenski să „decidă cum vrea să se termine războiul”, o viziune mai veche, care lasă o mulțime de întrebări fără răspuns.

Zelenski a demonstrat că își cunoaște publicul

Volodimir Zelenski și-a presărat discursul adresat în Congres cu referiri la istoria americană, de la Bătălia critică de la Saratoga, din timpul Revoluției Americane, până la Bătălia de la Bulge, din Al Doilea Război Mondial.

Și-a rostit discursul în engleză în mod intenționat. Chiar și ținuta lui – cunoscuta bluză verde a armatei, pantaloni cargo și cizme – părea concepută pentru a aminti publicului său că se aflau în prezența unui lider de război.

Pe parcursul conflictului, Zelenski a demonstrat o mare capacitate de a atrage publicul de partea sa.

 Miercuri, el a căutat să valorifice răspunsul emoțional al americanilor la suferința țării sale, evocând nopți întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie a Ucrainei.

 „În două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu va exista electricitate”, a spus el.

Părea conștient de faptul că mulți americani – inclusiv unii republicani din Congres – s-au întrebat cu voce tare de ce sunt necesare miliarde de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanță, motiv pentru care a căutat să facă din cauza sa una internațională.

„Bătălia nu este doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească”, a spus el. „Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii și nepoții noștri.”

El a adăugat: „Banii nu reprezintă caritate. Este o investiție în securitatea și democrația globală pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod.”

Zelenski acceptă călătoria și primește muniția

La începutul războiului, Zelenski a refuzat o ofertă americană de a-l evacua din Kiev.

 „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus atunci Zelenski.  

Zece luni mai târziu, le-a primit pe amândouă. Când Zelenski a aterizat miercuri în afara Washingtonului, într-un avion militar american, sosirea sa a pus punct unui sprint de 10 zile al oficialilor americani și ucraineni pentru a organiza o vizită, riscantă în timp de război, menită să adune sprijin pentru rezistența continuă a Ucrainei la invazia Rusiei.

Chiar înainte de sosirea lui Zelenski, administrația Biden a anunțat că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate de aproape 2 miliarde de dolari – inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană Patriot, pe care Zelenski îl solicită de luni de zile.

Inițial, Zelenski le-a sugerat consilierilor că nu dorește să călătorească la Washington dacă nu ar exista o dezvoltare semnificativă în relația bilaterală cu Statele Unite, potrivit unor surse confidențiale. El a considerat decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina ca o schimbare majoră în relația dintre cei doi aliați.

 Cu toate acestea, alături de Biden, a declarat cu sinceritate că nu consideră suficient un singur sistem „Patriot.”

 „Am dori să obținem mai multe astfel de sisteme de apărare antiaeriană”, a spus el, în timp ce Biden râdea. „Îmi pare rău, dar suntem în război.”

Un front unit într-una dintre cele mai complicate relații din lume

Vorbind mai târziu la Congres, Zelenski a precizat din nou că nu consideră că sprijinul american este suficient.

 „E suficient? Sincer, nu chiar”, a spus el despre armele de artilerie furnizate până acum de SUA.

Solicitarea sinceră a lui Zelenski pentru mai multe sisteme „Patriot”– și răspunsul vesel al lui Biden – au reprezentat o fereastră către una dintre cele mai complicate relații din lume.

La suprafață, Biden și Zelenski au menținut un parteneriat ferm. 

Cu toate acestea, nu este nevoie de mult pentru a vedea tensiunile chiar sub suprafață. Zelenski a agitat constant tema sprijinului suplimentar al SUA, în ciuda zecilor de miliarde de dolari în asistență militară pe care Biden le-a direcționat țării sale.

Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie

Acest lucru nu a fost întotdeauna bine primit de Biden sau de echipa lui. Dar, așa cum a făcut-o cu o mulțime de alți lideri străini, președintele SUA a părut miercuri să lase impresia că proximitatea fizică înseamnă o mai bună înțelegere a omologului său.

 „Totul este să privești pe cineva în ochi. Vreau să spun sincer. Nu cred că există vreun substitut pentru a sta față în față cu un prieten sau un dușman și să-i privești în ochi”, a spus el.

 O vizită care simbolizează o „nouă fază” a războiului

Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington săptămâna aceasta, deoarece crede că războiul din Ucraina intră într-o „nouă fază”, au declarat oficialii înaintea vizitei. Pe măsură ce se apropie iarna și Rusia continuă să țintească infrastructura civilă, momentul părea potrivit ca Zelenski să facă un apel public dramatic pentru sprijin internațional continuu.

 Cu toate acestea, noua fază nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu consecințele amare ale invaziei Rusiei. Prețurile mai mari ale energiei și alimentelor, parțial generate de sancțiuni dure asupra Moscovei, au cauzat probleme politicienilor din Europa și Statele Unite.

La Washington, republicanii, gata să preia controlul asupra Congresului, au precizat clar că nu vor aproba toate cererile lui Biden de asistență a Ucrainei – deși temerile că finanțarea se va epuiza complet par nefondate. Congresul este pe cale să aprobe aproape 50 de miliarde de dolari pentru securitate suplimentară și asistență economică.

Adresându-se parlamentarilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii „ambelor partide”, încercând să-și legitimeze cauza drept una bipartizană.

Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să participe la discursul lui Zelenski din Congres, un protest față de ceea ce ei susțin că sunt dolari care pleacă din SUA.

Pe acest fundal, Biden a insistat că sprijinul SUA va continua în următoarele luni.

El a spus că este „important pentru poporul american și pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule președinte, despre lupta Ucrainei și despre necesitatea de a continua să fim împreună până în 2023”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te