China, țara în care a dispărut o jucătoare de tenis, critică dur democrația americană

DE Adrian Costin | Actualizat: 11.12.2021 - 10:32
China, condusă autoritar de Xi Jinping, critică democrația americană Foto: Facebook

China a calificat sâmbătă democraţia americană drept "armă de distrugere în masă", după summitul pentru democraţie organizat de preşedintele american Joe Biden pentru a apropia ţările care împărtăşesc aceleaşi valori în faţa regimurilor autoritare.

SHARE

"'Democraţia' a devenit de multă vreme o 'armă de distrugere în masă', utilizată de SUA pentru a se amesteca în alte ţări", a denunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez într-un comunicat publicat online, care acuză Washingtonul că "a pus la cale 'revoluţiile colorate' din străinătate".

China a fost lăsată deoparte la summitul virtual de două zile, ca şi alte ţări precum Rusia şi Ungaria, şi l-a acuzat în mod direct pe preşedintele american că alimentează divizările ideologice moştenite de pe vremea Războiului Rece.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a susţinut de asemenea că summitul a fost organizat pentru "a trasa linii de prejudecăţi ideologice, a instrumentaliza şi a înarma democraţia...(şi) a incita divizarea şi confruntarea".

La rândul său, China se angajează să "reziste şi să se opună ferm tuturor felurilor de pseudo-democraţie".

Odată cu apropierea summitului, Beijingul şi-a intensificat campania de propagandă împotriva democraţiei americane, descrisă drept una coruptă şi un eşec.

Într-o carte albă publicată săptămâna trecută, menită să întărească legitimitatea sa, regimul comunist chinez, devenit din ce în ce mai autoritar în timpul preşedinţiei lui Xi Jinping, a lăudat propriul model, cel al unei "democraţii populare integrale".

Tensiunile între cele două mari puteri mondiale s-au agravat în ultimii ani, pe fondul competiţiei comerciale şi tehnologice, drepturilor omului şi problemei Taiwanului.

Statele Unite au impus vineri o serie de sancţiuni împotriva Chinei, Coreei de Nord şi Myanmarului, vizând în special o companie chineză de recunoaştere facială acuzată că este folosită în supraveghere minorităţii musulmane uigure din Xinjiang şi un studio de animaţie nord-coreean.

Shuai Peng l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier chinez

Într-o postare lungă pe o rețea de socializare, Shuai Peng l-a acuzat pe Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, că a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el, în 2018, anul în care Zhang Gaoli s-a retras din viața politică.

Shuai Peng a povestit că a fost invitată la o cină alături de Zhang Gaoli și de soția acestuia. În acea seară, jucătoarea de tenis ar fi fost agresată sexual. După această postare, nimeni nu a mai putut da de Shuai Peng.

Sportiva nu a mai dat niciun semn din data de 6 noiembrie.

Drept urmare, WTA a anulat toate turneele de tenis din China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te