Sondaj pentru europarlamentare în Germania: Opoziția de centru-dreapta, în fața coaliției lui Scholz

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.03.2024 - 14:08
Sondaj pentru europarlamentare în Germania: Opoziția de centru-dreapta, în fața coaliției lui Scholz - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

Un sondaj de opinie realizat în Germania în perspectiva alegerilor europarlamentare din iunie 2024 indică un avans solid al opoziției de centru dreapa, în fața coaliției cancelarului Olaf Scholz, formată din social-democrați și verzi.

SHARE

Blocul opoziţiei de centru-dreapta are un avans considerabil în faţa coaliţiei guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz, conform rezultatelor unui nou sondaj de opinie realizat în Germania în perspectiva alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, relatează Agerpres, citând dpa.

Citește și: Cine e românul din Italia ce candidează independent în Parlamentul European: ”Vreau o țară ca afară”

Sondaj pentru europarlamentare în Germania: Opoziția de centru-dreapta, în fața coaliției lui Scholz

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea "soră" din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sunt susţinute de 34% dintre alegători, potrivit sondajului publicat de RTL/ntv.

Acest procentaj de susţinători este mai mare decât sprijinul combinat exprimat pentru toate cele trei partide din coaliţia lui Scholz, notează dpa.

La alegerile precedente pentru PE din 2019, CDU/CSU a obţinut 28,9% din voturi.

În favoarea Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz s-au pronunţat 16% dintre respondenţi, foarte aproape de scorul de 15,8% obţinut la alegerile din 2019.

În schimb, sprijinul pentru partenerii săi de coaliţie Verzi a scăzut drastic la 14% de la 20,5% în 2019. A scăzut şi cel pentru Partidul Liberal Democrat (FDP), pentru care ar vota acum 3% dintre potenţialii alegători, de la 5,4% în 2019.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română a publicat „Îndreptarul Alegerilor” 2024. Ce trebuie să facă preoții

Şi Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, a înregistrat o scădere comparativ cu nivelul de susţinere din ultimele luni, de la peste 20% la 15% în noul sondaj, ceea ce este totuşi substanţial mai mult decât la alegerile europene din 2019, când a obţinut 11% din voturi.

Sondajul a fost realizat de institutul Forsa cu o marjă de eroare de +/-3 puncte procentuale, pe un eşantion de 1008 alegători germani, în perioada 12-13 martie.

Sondajele preelectorale sunt în general marcate de incertitudine, declinul loialităţii faţă de partide şi creşterea tendinţei de a lua decizii de vot pe termen scurt fiind factori care îngreunează procesarea datelor colectate de institutele de sondare. În principiu, sondajele reflectă doar opiniile din momentul în care sunt realizate, fără a fi un pronostic al rezultatelor alegerilor, mai notează dpa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te