În Moldova, chiar președintele Dodon a întâmpinat un transport de materiale sanitare din China care a aterizat pe aeroportul din Chișinău.
La Sofia, un zbor similar, dar operat de o aeronavă NATO, a beneficiat de prezența ministrului Sănătății.
Serbia, o mare aliată a Chinei în Europa, l-a avut chiar pe președintele Aleksandar Vučić în rol de maestru de ceremonii iar la Budapesta s-a întrebuințat premierul Orban Viktor.
Orban de la București, însă, a avut o cu totul altă abordare. După cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre" al Asociației LINX a Jurnaliștilor de Investigație, marea putere asiatică a încercat în toate felurile să ajungă la vârful puterii de la București, dar fără mare succes. Cele mai notorii personaje politice pe care le-a putut prinde la poză au fost Raed Arafat, omul-urgență al tuturor guvernelor din ultimii ani, și Gabriela Firea, primarul Bucureștiului. Nici un ministru, însă, sau orice alt oficial guvernamental (exceptându-l pe Raed Arafat) nu au marșat la intențiile Ambasadei Chinei de la București.
De altfel, premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au fost cei care, în toamna lui 2019, au stopat proiecte strategice de 10 miliarde de euro pe care puterea comunistă de la Beijing era foarte aproape să le implementeze în România după acorduri foarte generoase încheiate cu premieri social-democrați precum Victor Ponta sau Viorica Dăncilă.
China nu a ezitat să amenințe România după ce în presa de la București au apărut articole care subliniau rolul pozitiv al Taiwanului în combaterea COVID-19.