China cere puterilor mondiale să nu mai „politizeze” ancheta originilor COVID-19

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.07.2021 - 00:11
Ministerul de Externe al Chinei vrea ca nimeni să nu mai cerceteze originea pandemiei/Foto: china times

Avertizând asupra ceea ce denumea „eforturi de politizare a anchetei privind originea pandemiei Covid-19”, China a îndemnat liderii puterilor mondiale să și dovedească ipoteza scăpării virusului din laboratorul din Wuhan.

SHARE

„Acei așa-ziși oameni de știință care cer altă anchetă sunt politicieni. Adevărații oameni de știință cu o poziție neutră se confruntă cu atacuri ale forțelor extreme din anumite țări", a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, comentând apelurile unor țări și „oameni de știință” pentru o altă investigație pentru a determina originea pandemiei.

El a îndemnat liderii mondiali să „nu mai politizeze activitatea de urmărire a originilor COVID-19, iar publicul să nu fie indus în eroare de minciuni și dezinformări”, scrie cotidianul chinez Global Times.

Wang a subliniat că o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a vizitat China la începutul acestui an pentru o investigație „a lansat deja o concluzie științifică”.

Un raport publicat după studiul comun China-OMS a arătat că nu există suficiente dovezi că virusul s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019.

Citește și

Rusia anunţă un număr record zilnic de infectări cu COVID, cel mai mare din ianuarie

Biserica Ortodoxă Rusă: Cei care refuză să se vaccineze comit „un păcat, vor trebui să se căiască”

 

Cu toate acestea, concluziile au atras critici din mai multe părți și multe țări, inclusiv puternicele națiuni G7, care au continuat să solicite o nouă investigație, mai ales din cauza greutăților întâmpinate de echipa internațională din partea autorităților chineze.

De fapt, chiar echipa internațională care a fost în China a notat că este nevoie de o investigație suplimentară.

La un summit de luna trecută, liderii statelor G7 - Marea Britanie, SUA, Franța, Canada, Germania, Italia și Japonia - au solicitat o a doua investigație asupra originii COVID-19 de către OMS, „oportună, transparentă, bazată pe experți și bazată pe știință”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.