„Acest tip de cooperare subminează grav pacea şi stabilitatea regionale, precum şi eforturile internaţionale de neproliferare nucleară", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, referindu-se la vastul parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, arată Agerpres.
Citește și: Încă două cazuri de infectare cu virusul West Niles. Cum ne protejăm
Acest anunţ spectaculos a torpilat totodată un uriaş contract încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.
"Pactul arată totodată cum aceste ţări folosesc exporturile nucleare ca instrument geopolitic. Este extrem de iresponsabil. Ar trebui să renunţe la mentalitatea de Război Rece şi să facă mai mult pentru a contribui la pace şi stabilitate. În caz contrar, vor sfârşi prin a-şi face rău lor înselor", a apreciat oficialitatea chineză.
Citește și: Procedurile pentru modernizarea centralelor Elcen vor fi lansate peste un an, spune Nicușor Dan
Zhao Lijian a mai insistat că formarea de "camarile exclusive contravine timpurilor" în care trăim şi "aspiraţiilor ţărilor din regiune". El a avertizat totodată că Australia trebuie "să-şi îndeplinească angajamentele" de neproliferare nucleară. "Dacă Australia, în calitate de ţară semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară şi a Tratatului Pacificului de Sud ca Zonă Liberă de Arme Nucleare, importă acest tip de tehnologie pentru submarine nucleare, vecinii săi şi comunitatea internaţională vor avea motive să pună sub semnul întrebării sinceritatea ei cu privire la respectarea acestor tratate", a insistat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.
"China va acorda o atenţie sporită dezvoltării acordului AUKUS", a subliniat Zhao, care a avertizat totodată că pactul ar putea duce la "intensificarea cursei înarmărilor".
Zhao a dat totodată asigurări că nu este la curent cu oferta premierului australian Scott Morrison de a dialoga cu preşedintele chinez Xi Jinping pe tema noului pact de apărare între Canberra, Washington şi Londra, care vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor Beijingului în regiunea Indo-Pacificului, notează EFE.
"Singurul lucru pe care vi-l pot spune pe această temă este că respectul şi încrederea reciprocă sunt condiţia preliminară pentru dialog şi cooperare. Dificultăţile apărute în relaţiile dintre China şi Australia au fost provocate numai şi numai de partea australiană. Australia trebuie să se gândească dacă vrea să privească China drept un partener sau drept o ameninţare", a avertizat Zhao.