Certificatul verde digital: Parlamentul European ridică obiecții

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 30.04.2021 - 14:56
Certificatul verde digital: Parlamentul European ridică obiecții. Foto Getty Images

Parlamentul European a aprobat în 29 aprilie un mandat de negociere privind înființarea  certificatului verde Covid19. În mod normal, din 17 iunie, pentru a călători în Europa, un cod QR este necesar.

SHARE

Certificatului verde Covid19 va indica vaccinarea, testarea recentă sau o infecție recentă. Dar testele ar trebui efectuate gratis, spun eurodeputații cu toate că statele membre UE nu sunt gata să accepte asta. 

Toate categoriile de populație sunt vizate de certificatul verde, chiar și copiii, dar deputații europeni au adăugat garanții suplimentare privind acest document.

Mai întâi din motive sociale și etice, testele ar trebui să devină gratuite sau măcar foarte ieftine în toate statele membre UE, ceea ce nu este cazul acum. 

Citește și: Senator american: Putin, responsabil de „roiurile de OZN-uri” de deasupra navelor de război ale SUA

Apoi, există o reticență și în ceea ce privește colectarea datelor cu caracter personal și stocarea acestor date.  Ce aplicații vor fi folosite și cum sunt ele controlate, iată ce se întreabă deputații europeni. 

In fine, cum va fi folosit acest certificat verde despre care se tot spune că nu va fi un pașaport, ci doar un document medical.Va fi el folosit doar pentru turism sau și pentru căutarea unui un loc de muncă? Aici, Parlamentul European este atent la încălcarea libertăților fundamentale. 

Nu în ultimul rând, se pune întrebarea: cine va furniza acest document? 

Citește și: Obligaţia carantinei pentru persoanele vaccinate sau cu un test PCR negativ, eliminată în Cipru

Toate organismele autorizate să efectueze un test vor transmite informațiile către asigurările de sănătate. Un SMS va urma, el conține dovada. Apoi, la aeroport de pildă, vor exista agenți echipați pentru a scana codul QR, în  versiune digitală sau pe hârtie. Franța este prima care testează acum această facilitate a călătoriilor.

Iar Danemarca a introdus deja  un „pașaport de sănătate” numit CoronaPASS disponibil pentru cei de peste 15 ani și necesar pentru a intra într-un coafor, un bar sau într-un muzeu.

Votul Parlamentului European stabilește cadrul mandatului pe care apoi echipa desemnată de eurodeputați îl folosește în negocierile cu statele membre începând cu data de 3 mai, potrivit RFI.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.