Ce se va întâmpla cu Prigojin și Wagner. Putin a „tunat și fulgerat”: „Și-au pierdut mințile”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.06.2023 - 09:03
Wagner - Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a declarat că nu va tolera rebeliunea mercenarilor Wagner, sub conducerea lui Evgheni Prigojin, spulberând orice iluzie că aceștia vor scăpa nepedepsiți, așa cum se anunța inițial după ce marșul spre Moscova s-a oprit brusc.

SHARE

Deși inițial Kremlinul a sugerat că ar putea fi indulgent și a anunțat că dosarul lui Prigojin privind rebeliunea va fi clasat, președintele rus a declarat luni seara că organizatorii revoltei vor fi aduși în fața justiției.

Ce se va întâmpla cu Prigojin și Wagner

În discursul său de luni, Putin a exprimat recunoștința față de poporul rus și a susținut că Ucraina și țările occidentale stau în spatele liderului grupului paramilitar.

Declarațiile lui Putin au fost făcute în aceeași zi în care Evgheni Prigojin a transmis un mesaj audio, confirmând că este în viață, după ce pentru aproape două zile au existat speculații despre soarta sa și locul în care se află.

Citește și: Cine a fost în spatele revoltei Wagner condusă de Prigojin. Presiunile elitei ruse asupra lui Putin

Prigojin a afirmat că marșul combatanților săi către capitala rusă a avut rolul de a avertiza și că a fost forțat să acționeze întrucât ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, intenționa să anihileze grupul Wagner începând cu data de 1 iulie.

SUA a ținut secrete informațiile despre planurile de revoltă ale lui Wagner față de majoritatea aliaților

Oficialii serviciilor de informații americane au reușit să adune o imagine extrem de detaliată și precisă a planurilor șefului Wagner, Evgheni Prigojin, care au condus la rebeliunea sa de scurtă durată, inclusiv unde și cum plănuia Wagner să avanseze, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest subiect.

Citește și: Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria. Cum se implică România

Dar informațiile erau atât de bine păstrate încât au fost împărtășite doar cu aliați selectați, inclusiv cu oficiali britanici de rang înalt, și nu la nivelul mai larg al NATO, au spus aceste surse.

Nu era clar când anume va acționa Prigojin, au spus sursele. Dar se pare că acesta a decis să avanseze cu planul său în urma unei declarații din 10 iunie a Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia toate companiile militare private, inclusiv Wagner, vor fi obligate să semneze contracte cu armata rusă începând cu luna iulie și, în esență, vor fi absorbite de Ministerul rus al Apărării.

Informațiile au fost atât de secrete încât, în SUA, au fost comunicate doar celor mai înalți oficiali ai administrației, precum și celor opt membri ai Congresului (Gang of Eight), care au acces la cele mai sensibile chestiuni de informații.

Secretul din jurul informațiilor a fost motivul pentru care unii oficiali europeni de rang înalt și chiar oficiali de rang înalt din cadrul guvernului american au fost luați prin surprindere de atacul lui Prigojin de vineri și de viteza cu care forțele Wagner au mărșăluit în Rostov pe Don și până la Moscova în dimineața zilei de sâmbătă, au declarat sursele.

"A fost o strângere extrem de strânsă", a declarat o persoană familiarizată cu informațiile, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te