Ce raporta Rusiei trădătorul moldovean despre România. Putin: Voi ataca țările ce dau arme Ucrainei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.06.2024 - 07:59
Ce raporta Rusiei trădătorul moldovean despre România. Putin: „Voi ataca țările care dau arme Ucrainei” - Foto: Insider (imagine cu caracter ilustrativ)

Ce raporta Rusiei trădătorul moldovean despre România. Putin: „Voi ataca țările care dau arme Ucrainei”. Șeful Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a raportat regulat mai multor agenți ai spionajului militar rusesc despre armele ce trec prin republică spre Ucraina.

SHARE

Ce raporta Rusiei trădătorul moldovean despre România. Putin: „Voi ataca țările care dau arme Ucrainei”.

Igor Gorgan a raportat regulat mai multor agenți ai spionajului militar rusesc GRU despre armele ce trec prin republică către Ucraina.

El a fost înregistrat dând inormații responsabilul său GRU, colonelul Aleksei Makarov, despre situația politică internă a Republicii Moldova și armele și muniția ce treceau spre Ucraina.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început comunicări deosebit de active în aprilie 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. 

Ce raporta Rusiei trădătorul moldovean despre România

GRU era interesat de ce fel de arme cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din Moldova, companiile paravan implicate și de rutele de transport.

Printre altele, Gorgan a transmis și rutele de combustibil, despre care raportau apoi analiștii militari ruși pe canalele Telegram.

„Trenuri cu combustibil vin de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia (Găgăuzia ), până în așezarea ucraineană Reni, (la 22 km de orașul românesc Galați). Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă nemișcat pentru a nu deveni ținta Forțelor Aerospațiale (VKS) ale Federației Ruse”, raporta Gorgan.

Generalul moldovean era foarte iritat de livrările de arme către Ucraina prin România.

„Este esențial să închidem cât mai curând granița cu România! E o gaură mare! O mulțime de marfă vine în Ucraina de acolo. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniție”, se precipita fostul șef ar Statului Major al armatei Moldovei, demis de Maia Sandu după ce aceasta a câștigat alegerile, în 2021.

Însă mulți dintre împuterniciții lui Gorgan și-au păstrat posturile în minister, folosindu-și accesul pentru a-i furniza informații secrete. 

„Reprezentanții Ucrainei au contactat reprezentanți ai Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MESON. Aceasta este o fostă fabrică de electronice radio din Chișinău. A produs diverse electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de repararea și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCHKA-U!!! Mai exact, sunt interesați de componenta radio-electronică a acestui complex, care a fost produs la Chișinău. Vorbim despre unitățile electronice de control ale TOCHKA-U!!!!”, raporta generalul agentului GRU. 

Gorgan avea oameni și în afara capitalei, care îi trimiteau planurile exercițiilor armatei moldovenești și aliaților la poligonul militar Bulboaca. 

The Insider și Malenkaya Strana au obținut o înregistrare a unei conversații telefonice dintre Gorgan și unul dintre agenții GRU în care au convenit să se întâlnească și să „discute totul” la Memorialul de Război Afgan din Chișinău.

Din 2019, colonelul Makarov, care a servit și ca atașat militar la Ambasada Rusiei la Chișinău, a preluat „patronajul” lui Gorgan. 

Acesta îi trimitea frecvent mesaje lui Makarov în care afirma că Moldova este pregătită pentru intrarea trupelor ruse:

„Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă! Mulți sunt gata. Transmite-l mai departe. A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control. Aici, spre bucuria mea, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționale și ne vom ocupa de politicieni rapid”.

Înaintea expulzării în masă a diplomaților ruși din Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat comunicarea și și-a asigurat un loc de muncă la biroul ICNUR-Moldova din Chișinău.

Agenția se ocupă de toți refugiații și persoanele strămutate intern (IDP) din Ucraina și îi asistă cu relocare. 

Putin amenință direct țările ce dau armament Ucrainei

Vladimir Putin a declarat că Rusia poate desfășura arme cu rază lungă de acțiune în diferite părți ale lumii pentru a lansa atacuri asupra obiectivelor „sensibile” din țările care aprovizionează Ucraina cu arme.

În timpul unei întâlniri cu reprezentanții agențiilor de presă la Sankt Petersburg în seara zilei de 5 iunie, Putin a spus că Rusia își va îmbunătăți sistemele de apărare aeriană ca răspuns la amenințarea cu arme cu rază lungă de acțiune de pe teritoriul ucrainean, potrivit European Pravda

Președintele rus a „dezvăluit” că deja există instructorii occidentali pe teritoriul Ucrainei, „dar Occidentul preferă să tacă dincauza pierderile în rândurile acestora”.

Citește și: Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate

Putin a explicat că formațiunile ucrainene nu pot lovi în mod independent cu rachete de înaltă precizie, cum ar fi ATACMS sau Storm Shadow/SCALP.

„Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei pot participa la alegerea țintei de distrugere, dar misiunea de zbor pentru rachete și recunoașterea prin satelit sunt efectuate de cei care furnizează armele”, a spus Putin.

Citește și: „Schengen militar” obligă România să construiască poduri pentru logistica NATO. Rusia, vizată

„Statele Unite sau Marea Britanie sunt în spatele loviturilor cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei, totul depinde de tipul de muniție folosit.”

În acest context, Putin a precizat că Rusia are dreptul de a deplasa arme în regiuni, de unde va efectua atacuri asupra țintelor sensibile din țările care furnizează arme regimului de la Kiev.

El a sugerat că, dacă SUA nu vor mai trimite arme Ucrainei, „conflictul s-ar termina în două-trei luni”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te