Ce pedeapsă a primit liderul „Mocro Maffia”, cel mai temut traficant din Olanda. Are 46 de ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.02.2024 - 15:32
Ce pedeapsă a primit liderul „Mocro Maffia”, cel mai temut traficant din Olanda. Are 46 de ani - Foto: dutchnews.nl

Liderul „Mocro Maffia”, cel mai temut traficant din Olanda, și-a aflat sentința pentru o serie de crime comise între 2015 şi 2017, după un proces care a durat aproape 6 ani.

SHARE

Ridouan Taghi, liderul „Mocro Maffia”, o organizaţie criminală din Olanda descrisă ca fiind o "maşină de ucis bine unsă", a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru o serie de crime comise între 2015 şi 2017, relatează News.ro, citând AFP.

"Îi condamnăm pe toţi suspecţii. Ridouan Taghi primeşte închisoare pe viaţă", a anunţat judecătorul (neidentificat din motive de securitate) al unui tribunal - foarte bine păzit - din Amsterdam, care a condamnat şi alţi 16 membri ai cartelului.

Ridouan Taghi a fost acuzat că a condus cartelul de droguri supranumit "Mocro Maffia". El şi coinculpaţii au fost judecaţi pentru şase crime şi patru tentative de omor.

Citește și: 1,2 tone de droguri, confiscate de Poliția Română în 2023. Au distrus substanțele

Ceilalţi şaisprezece suspecţi au primit pedepse cuprinse între un an şi nouă luni de închisoare şi detenţie pe viaţă.

Verdictul a fost pronunţat la aproape şase ani de la începerea procesului, într-o sală de judecată extrem de securizată, cunoscută sub numele de "Bunker"-ul, amenajată la periferia oraşului Amsterdam.

Liderul „Mocro Maffia”, cel mai temut traficant din Olanda, a șocat țara cu şase crime şi patru tentative de omor 

Ridouan Taghi, în vârstă de 46 de ani, care s-a născut în Maroc şi a crescut în Olanda, este considerat creierul unui grup internaţional de crimă organizată, ale cărui rădăcini se află parţial în ţările Benelux.

Cartelul era cunoscut sub numele comun de "Mocro Maffia" din cauza originilor marocane ale mai multor membri ai săi. Termenul se referă de fapt la un grup de bande infracţionale considerat a fi unul dintre cei mai mari distribuitori de cocaină din Ţările de Jos.

Taghi a fost arestat în Dubai în 2019 şi încarcerat într-o închisoare ultrasecurizată din Olanda. În ciuda acestui fapt, el a continuat să îşi conducă banda din interior, transmiţând mesaje complicilor săi din exterior, potrivit Parchetului.

Amploarea procesului, supranumit "Marengo", este fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor. Armata a fost mobilizată pentru a securiza zona din jurul tribunalului în timpul audierilor. Procurorii şi judecătorii s-au deplasat în maşini blindate.

Citește și: Interlopul cu brațele injectate, Gore de la Cluj, a intrat în politică. Pentru ce partid candidează

O platformă olandeză de streaming a produs chiar şi un serial intitulat "Mocro Maffia".

Crimele au fost comise între 2015 şi 2017, vizând în principal persoane suspectate de bandă că ar fi devenit informatori ai poliţiei. Uciderea în 2017, la Utrecht (centru), a unui bărbat pe nume Hakim Changachi, este considerată de procuratură ca fiind o eroare.

La scurt timp după aceea, unul dintre presupuşii membri ai bandei, identificat drept "Nabil B", s-a predat poliţiei şi a acceptat să devină martor al acuzării.

A urmat un nou val de violenţe, cu crime care au şocat ţara. Trei persoane apropiate lui Nabil B. au fost ucise: fratele său în 2018, avocatul său Derk Wiersum în 2019 şi un cunoscut jurnalist, Peter R. de Vries, considerat a fi confidentul său, în 2021.

Ridouan Taghi a negat întotdeauna acuzaţiile, susţinând că banii cheltuiţi pentru acest "proces de faţadă" ar fi trebuit în schimb să fie investiţi în educaţie, poliţie şi sănătate, a relatat ziarul Het Parool. Niciunul dintre suspecţi nu a făcut declaraţii în timpul procesului, care a fost încetinit de mai multe răsturnări de situaţie.

Inez Weski, avocata lui Taghi la acea vreme, a fost arestată în aprilie 2023, fiind suspectată că şi-a ajutat clientul să comunice cu lumea exterioară. Noii avocaţi numiţi ulterior au demisionat, susţinând că nu au avut suficient timp să se pregătească. Taghi a decis atunci să îşi conducă singur apărarea.

Dosarul acuzării a ajuns la peste 800 de pagini, incluzând probe incriminatoare de la Nabil B. şi conversaţii de pe telefoane criptate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te