Caracatița malteză. Un renumit om de afaceri, arestat în cazul uciderii jurnalistei Caruana Galizia

DE Adina Mutăr | 20.11.2019 - 20:43

Yorgen Fenech, un om de afaceri cu legături la nivel înalt în structurile de conducere din Malta, a fost arestat ca parte a investigației privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în urmă cu doi ani.

SHARE

Yorgen Fenech a fost reținut de ofițeri înarmați după ce iahtul său a fost interceptat și percheziționat.

Martorii citați de Times of Malta au declarat că iahtul de lux al lui Fenech a fost interceptat de o patrulă a poliției, când ieșea din portul Portomaso, la nord de Valletta, în dimineața zilei de miercuri, la o zi după ce premierul Joseph Muscat a declarat că va lua în considerare o grațiere pentru „mijlocitorul” în cazul uciderii jurnalistei, fără să-l numească.

Yorgen este fiul renumitului om de afaceri George Fenech și provine dintr-o familie care conduce unul dintre cele mai puternice grupuri de afaceri din Malta - Tumas Group. Sunt în afaceri de 50 de ani.

Grupul are interese în diferite industrii, jocuri de noroc, management și dezvoltare de proprietăți. Administrează Hilton Malta, Portomaso Casino, Portomaso Business Tower, precum și Dolmen Resort Hotel. Împreună cu Grupul Gasan, Tumas Group se află și în spatele turnului Quad Business din Mrieħel.
 
În 2006, Tumas împreună cu Portek Group, cu sediul în Singapore, au primit o concesiune de 30 de ani pentru a opera și gestiona Grand Port Terminals.

Mai recent, Tumas Group a intrat și în industria energetică prin intermediul companiei sale Gem Holdings - compania malteză cu o participație de 30 la sută în Electrogas.

Gem Holdings deține Electrogas împreună cu compania energetică de stat Azeri Socar și firma germană Siemens.

Consorțiul a fost ales de Enemalta în 2013 pentru a construi o centrală pe bază de gaz și infrastructura aferentă de gestionare a gazelor.

În iunie același an, un raport al Consiliului Europei numea o firmă - 17 Black - într-o rezoluție care susținea că aceasta permitea tranzitarea unor sume mari de bani fără să fie verificate în Malta.

17 Black efectua plăți lunare mari către companii secrete din Panama, deținute de înalți oficiali maltezi, care au primit și sume mari de bani de la un cetățean azer.


În februarie 2017, jurnalista Daphne Caruana Galizia a scris despre compania 17 Black care, conform Panama Papers, rula niște sume către înalți funcionari în stat. Nu știa cine este proprietarul firmei, dar articolele ei au generat o cascadă de evenimente și în câteva săptămâni politicieni importanți s-au văzut acuzați de luare de mită pentru acordarea contractului pentru centrala Electrogas.

Numele proprietarului companiei din Dubai a rămas un mister până când, în noiembrie 2018, o anchetă comună a Times of Malta și Reuters a dezvăluit că este compania lui Fenech.

Yorgen Fenech a fost probat și de Unitatea de analiză a informațiilor financiare din Malta (FIAU) ca fiind proprietarul companiei 17 Black, înregistrată în Dubai.

Printre e-mail-urile primite de Fenech era și unul de la Electrogas, din mai 2017, de la un oficial superior al consorțiului, care îi atrăgea atenția că „băncile sunt nervoase”.

E-mailul a fost trimis după o discuție internă despre un articol din mass-media care lega 17 Black de șeful de personal al premierului Joseph Muscat, Keith Schembri, și de ministrul Turismului, Konrad Mizzi.

17 Black a fost identificată într-un e-mail din Panama Papers ca una dintre cele două surse de venit pentru companiile panameze Hearnville și Tillgate, înființate de consultanții OPM Nexia BT pentru Konrad Mizzi și pentru șeful staff-ului premierului, Keith Schembri.

Caruana Galizia, blogger anticorupție, a fost ucisă de o mașină-bombă în apropierea locuinței ei în octombrie 2017, după ce fusese amenințată cu moartea și luase în considerare să părăsească țara.

Marți, Joseph Muscat a promis o grațiere pentru cel care a mijlocit asasinatul, în sensul că a transmis banii pentru „acțiune”, dacă acesta va mărturisi cine a ordonat și a plătit uciderea jurnalistei.

„Am dat un mandat procurorului general pentru a negocia cu avocații persoanei pentru a face acest pas fără precedent", a declarat premierul marți.

„În cazul în care persoana colaborează și informațiile furnizate sunt suficiente pentru a fi prins cel care a comandat asasinatul, va primi o grațiere prezidențială.”

Trei bărbați - frații Alfred și George Degiorgio și prietenul lor Vincent Muscat (fără legătură cu premierul), toți în jur de 50 de ani - au fost acuzați de comiterea asasinatului cu bombă. Aceștia au fost arestați în decembrie 2017 dar nu și-au recunoscut vina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te