Capacitatea Ungariei de a asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE, contestată de Germania

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.05.2023 - 15:09
Germania „se îndoieşte” de capacitatea Ungariei, condusă de premierul naţionalist Viktor Orban, de a asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE - FOTO: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Germania „se îndoieşte” de capacitatea Ungariei, condusă de premierul naţionalist Viktor Orban, de a asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

SHARE

Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, şi-a exprimat "îndoielile" cu privire la capacitatea Ungariei de a deţine preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024, în asentiment cu preocupările manifestate de deputaţi din Parlamentul European, transmite Agerpres, citând France Presse.

Ungaria, condusă de premierul naţionalist Viktor Orban, "este în prezent izolată în cadrul Uniunii Europene din cauza problemelor legate de statul de drept, care sunt într-adevăr grave", a declarat oficialul german, cu ocazia unei reuniuni cu responsabili europeni la Bruxelles.

Citește și: Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, fără autorizație în București. PMB va încasa o taxă

Anna Luhrmann a subliniat că Ungaria "lasă în continuare să planeze îndoiala cu privire la sprijinul său pentru Ucraina în războiul de agresiune brutal dus de Rusia".

"Iată de ce am îndoieli cu privire la capacitatea Ungariei de a exercita cu succes preşedinţia Consiliului", a spus în continuare ea.

Ungaria, în conflict cu Bruxelles-ul din cauza deficienţelor în lupta împotriva corupţiei şi a independenţei mass-mediei şi în domeniul justiţiei

Şeful diplomaţiei Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi-a exprimat de asemenea "disconfortul" faţă de perspectiva preşedinţiei ungare a UE. "Asta-i ceea ce simţim cu toţii", a spus el.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a apărat capacitatea ţării sale de a asigura această preşedinţie rotativă, afirmând că Budapesta va organiza dezbateri "cu bună credinţă".

Ungaria a deţinut deja preşedinţia rotativă în prima jumătate a anului 2011.

Judit Varga a denunţat "presiunea politică" din partea Parlamentului European, care ar urma să voteze joi o rezoluţie pe această temă, calificând discuţia ca fiind "lipsită de sens".

Citește și: VIDEO Alertă pe Canal Grande din Veneția! Apa s-a făcut verde fluorescent. „Teroriștii”, prinși

Cum va putea guvernul lui Viktor Orban 'să îşi îndeplinească sarcina într-un mod credibil, având în vedere că nu respectă legislaţia şi valorile UE', se afirmă în proiectul de rezoluţie, care cere Consiliului să 'găsească o soluţie cât mai curând posibil'.

Textul a fost prezentat de mai multe dintre principalele grupuri politice din Parlament - PPE (dreapta), S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), Renew Europe (centrişti şi liberali), Verzii, GUE/NGL (stânga radicală).

Consiliul UE, în cadrul căruia miniştrii din statele membre dezbat legislaţia europeană, este prezidat timp de şase luni de fiecare dintre cele 27 de ţări ale UE, pe rând.

Ungaria se află în conflict cu Bruxelles-ul din cauza deficienţelor în lupta împotriva corupţiei şi a independenţei mass-mediei şi în domeniul justiţiei, iar ca răspuns UE a suspendat miliarde de euro din fondurile europene care trebuiau să fie alocate ţării.

În plus, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Viktor Orban a refuzat să ajute militar Kievul, blamând politica de sancţiuni împotriva Moscovei şi menţinând legături cu Kremlinul. 

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te