Cancelarul Austriei nu ne permite aderarea la Schengen până în iunie 2024. „Fantoma” de care se teme

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2023 - 16:19
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu ne permite aderarea la Schengen până la alegerile care vor avea loc vara viitoare. Cancelarul se teme și de predecesorul său, Sebastian Kurz, care ar putea reveni în politică.

SHARE

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va continua poziția intransigentă contra migrației și a aderării României la Schengen. Nu va face nicio concesie în contextul alegerilor europarlamentare din iunie 2024, a celor parlamentare din toamnă. Dar și după ce predecesorul său Sebastian Kurz dă semne de revenire în politică. 

Christian Stocker nu se învârte în jurul cozii. „Rezultatul alegerilor din 2019 nu va fi realizabil", spune el într-un interviu acordat TT.

Cancelarul Austriei nu ne permite aderarea la Schengen până în iunie 2024

Avocatul și viceprimarul din Wiener Neustadt este de un an secretar general al ÖVP. Anul viitor, el va trebui să conducă două campanii electorale împreună cu noul director de campanie al ÖVP, Bernhard Ebner.

ÖVP pornește din defensivă: cele 37,5 procente obținute în 2019 sunt de neatins după prăbușirea lui Sebastian Kurz. Partidul FPÖ conduce în toate sondajele de opinie. SPÖ și ÖVP urmează la distanță.

Citește și: Ministrul austriac de Interne ne trânteşte uşa în nas, de faţă cu Predoiu. Nu intraţi în Schengen!

OVP se bazează pe perseverența președintelui său Karl Nehammer, cel care nu permite aderarea României la Schengen. Acesta, în vârstă de 50 de ani, și-a asumat sarcina ingrată de a stabiliza și reconstrui ÖVP după căderea fostului cancelar Sebastian Kurz în decembrie 2021.

"Trebuie să facem din nou politică pentru cei mulți și nu pentru cei puțini de la margine", a declarat Nehammer în martie, în cadrul unui eveniment care a fost prezentat ca un "discurs pentru viitor".

Cei mulți au fost identificați rapid: conducătorii auto care vor să își păstreze vehiculele cu ardere internă, cei care se tem de creșterea chiriilor și a taxelor. Cancelarul se vrea alături de austriecii care se tem de migrația ilegală și care nu sunt puțini în Austria.

Din tot acest cockteil: alegerile care bat la ușă, nevoia de a fi popular, dar și amenințarea fostului cancelar Kurtz, pentru România vine vestea cea mai proastă. Până în vara viitoare cel puțin, cancelarul nu va face o mișcare bruscă și nu va permite aderarea României la Schengen.

Citește și: Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen. Care este interesul lui Viktor Orban

„Amenințarea” fostului cancelar

Umbra lui Sebastian Kurz planează încă asupra tuturor lucrurilor. ÖVP îi datorează dimensiunea sa actuală. Kurz continuă, de asemenea, să fie pe prima pagină a ziarelor. În următoarele săptămâni, vor fi lansate două filme despre fostul cancelar. În octombrie, el va fi judecat pentru că ar fi făcut declarații false. "Bineînțeles că suntem preocupați de proces. Îmi doresc ca Sebastian să fie achitat", spune Stocker.

Citește și: Cancelarul Austriei care nu ne vrea în Schengen are un nou „inamic”. Ieșire la TV să calmeze oamenii

Mulți membri ai ÖVP consideră că procedurile împotriva fostului cancelar sunt motivate politic și acuză Parchetul că este părtinitor, potrivit sursei mai sus menționate.

Pe 10 octombrie 2021, Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că demisionează, după ce procurorii anticorupţie au declanșat o anchetă împotriva lui și a altor persoane, scrie Reuters. Sebastian Kurz este anchetat pentru dare de mită şi abuz de încredere.

El a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării și a respins totodată „acuzaţiile false”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te