Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen. Care este interesul lui Viktor Orban

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.09.2023 - 16:53
Viktopr Orban - Foto: Profimedia Images
"Nu împiedicaţi aderarea României la Schengen" - Foto: Profimedia Images

"Nu împiedicaţi aderarea României la Schengen" este mesajul trimis de Budapesta guvernului de la Viena. Ungaria spune că este în interesul său ca România să fie în Schengen.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe ungar, Péter Szijjártó, a cerut la Timișoara, Austriei, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen.

"Nu împiedicaţi aderarea României la Schengen"

Szijjártó a subliniat, într-o conferință de presă comună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că există zece legături rutiere între cele două țări, care pot fi menținute deschise doar o zi pe săptămână, deocamdată, pentru că României incă nu i s-a permis intrarea în Spaţiul Schengen .

"De aceea, aș dori să îi rog politicos, dar ferm – să nu folosim cuvântul îndemn – pe prietenii noștri austrieci, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen, în această toamnă". a declarat oficialul maghiar.

Citeşte şi: VIDEO Iohannis: Aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare

Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen. 

El și-a exprimat speranța că decizia în această privință se va baza pe fapte reale. Péter Szijjártó a explicat că este interesul național al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spațiul Schengen.

Aceasta ar însemna zece noi puncte de trecere a frontierei, "iar de atunci nu va mai fi nevoie să așteptăm nicăieri, la graniță", a subliniat el.

Citeşte şi: Ministrul austriac de Interne ne trânteşte uşa în nas, de faţă cu Predoiu. Nu intraţi în Schengen!

Szijjártó a adăugatat că România este a treia cea mai importantă piață de export a Ungariei și o locație populară de investiții pentru capitalul maghiar și că cele două state au comunități naționale care trăiesc una pe teritoriul celeilalte.

A sosit momentul să nu mai perturbăm relația dintre cele două țări, cu controale la frontieră, el a spus.

La sfârșitul anului trecut, veto-ul Austriei, asupra aderării României la Spațiul Schengen, a stârnit o mare vâlvă la Bucureşti, aminteşte 24.hu.

Nicio șansă

Pe 23 august, Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, ne-a anunţat că Viena tot nu este de acord cu intrarea României în Spaţiul Schengen, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează", a spus Karner.

Ruta migranților nu trece prin România

Potrivit unor informații obținute de Newsweek România, ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te