Campusul Facultăţii de Economie şi Management din Marsilia, închis din cauza traficului de droguri

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.10.2023 - 10:57
Campusul Facultăţii de Economie şi Management din Marsilia, închis din cauza traficului de droguri - Foto: Facebook

După luni de îngrijorare şi avertismente, decanul Facultăţii de Economie şi Management de la sediul Colbert din Marsilia a decis să închidă clădirea pentru studenţi şi personal, deoarece nu poate ”garanta siguranţa acestora" din cauza traficului de droguri.

SHARE

Afirmaţia apare într-o scrisoare trimisă prefectului Departamentului Bouches-du-Rhône şi prefectului de poliţie, precum şi procurorului general şi primarului din Marsilia de către preşedintele Universităţii Aix-Marseille, Eric Berton.

Cursurile vor fi ţinute la distanţă, începând de vineri, 6 octombrie, şi până vineri, 13 octombrie, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece mulţi studenţi preferă predarea faţă în faţă.

Citește și: Dealeri de droguri ”noi”, săltați de Poliție și DIICOT. Vindeau pe stradă cu 10 lei doza

"Pentru personal, pentru profesori şi pentru comunitatea noastră, este vorba de a denunţa condiţiile insalubre şi nesigure din jurul facultăţii", a explicat Bruno Decreuse, decanul facultăţii, miercuri, în faţa sediului, situat în apropiere de Vieux-Port.

El a adăugat că 1.500 de studenţi, 170 de lectori şi zeci de membri ai personalului administrativ lucrează în această filială a universităţii, situată în Belsunce, un cartier sărac din centrul oraşului, relatează News.ro, citând AFP.

Poliția din Marsilia promite „o prezenţă permanentă şi consolidată”

La câteva sute de metri distanţă, un centru medical şi psihologic a fost închis în iulie, deja sub presiunea traficanţilor de droguri, iar în urmă cu câteva zile, o creşă municipală din apropiere a fost închisă, tot de teama insecurităţii.

Decizia universităţii l-a determinat pe prefectul de poliţie Frédérique Camilleri să convoace o reuniune cu reprezentanţi ai universităţii şi ai oraşului Marsilia, la finalul căreia a anunţat "o prezenţă permanentă şi consolidată a poliţiei începând de astăzi", cu "de asemenea, patrule extinse în jurul acestui sector".

Citește și: Clădiri părăsite din București, adăpost pentru traficanții de droguri. Casa unui interlop, pe listă

”Este exclus ca serviciul public să cedeze în faţa acestor traficanţi", a insistat prefectul.

Într-o altă parte a oraşului, poliţiştii patrulează în apropierea unei şcoli primare, de asemenea foarte aproape de o zonă de trafic de droguri.

Consiliul municipal din Marsilia, al cărui adjunct pentru securitate, Yannick Ohanessian, a fost de acord că "nu este niciodată acceptabil să vedem un serviciu public care să dea înapoi în faţa violenţei", s-a angajat să facă tot ce îi stă în putinţă, în colaborare cu departamentele guvernamentale, pentru ca şi creşa din apropierea centrului universitar Colbert să-şi poată "redeschide rapid porţile în cele mai sigure condiţii".

Marsilia este un oraş portuar marcat de mari inegalităţi şi este afectat de zeci de ani de traficul de droguri. Dar, ca şi în alte oraşe franceze, nivelul de violenţă folosit pentru a controla punctele de vânzare a drogurilor este în creştere.

Peste patruzeci de persoane au fost ucise în oraş în acest an în războaie teritoriale între traficanţii de droguri, procurorul general descriind această situaţie ca fiind o "baie de sânge".

Săptămâna trecută, mai multe locuinţe au fost lovite, dar nimeni nu a fost rănit, când un comando a deschis focul în stradă asupra unui grup de trei bărbaţi, omorând doi dintre ei.

La 11 septembrie, o studentă de 24 de ani a fost ucisă în locuinţa sa de un glonţ rătăcit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te