Bulgaria: Afaceri murdare cu cetăţenii europene

DE Newsweek România | Actualizat: 07.11.2018 - 18:28

În Bulgaria o reţea coruptă a eliberat ilegal, ani de zile, documente cu ajutorul cărora se poate obţine cetăţenie bulgară în schimbul unei mite consistente.

SHARE

Cetățeniile ţărilor din UE sau permisele de ședere permanentă în aceste state sunt printre cele mai greu de obținut, dar şi cele mai solicitate documente oficiale. Această cerere mare a creat o piață pe care oficialii corupți din multe țări ale Uniunii Europene o utilizează pentru a obţine câştiguri în urma falsificării documentelor.

Mai mult, în mod oficial, multe țări din UE nu doresc să piardă aceste surse profitabile de venit. Sub numele „Golden Visa", acestea întreţin un comerț în valoare de miliarde de dolari cu cetățenii și permise de ședere.

Cel mai recent exemplu în acest sens vine din Bulgaria. La începutul săptămânii trecute, zeci de ofițeri au fost arestați temporar pentru că, de-a lungul mai multor ani, au eliberat ilegal certificate bulgăreşti de descendenţă pentru cetățeni din Macedonia, Moldova și Ucraina, în schimbul unor mite de mii de euro de persoană.

Cine posedă un astfel de document poate, conform legii, solicita cetăţenia statului bulgar. Responsabilă pentru eliberarea certificatelor este SABA, autoritatea pentru bulgari în străinătate. Dintre arestaţi face parte şi şeful instituţiei, Petăr Haralampiev, un naţionalist notoriu, care a fost suspendat din funcţie luni. El ar fi chiar capul reţelei.

Bulgaria: lupte pentru putere

Cazul era cunoscut de ani de zile. Încă din 2012, redacţia în limba bulgară a Deutsche Welle a relatat în legătură cu alocarea ilicită a certificatelor de descendenţă de către SABA.

Începând din 2013, jurista Katja Mateva, fostă șefă a departamentului pentru cetăţenie în cadrul Ministerului Justiției, s-a adresat în mod repetat autorităților de supraveghere din guvern, cărora le-a pus la dispoziţie informaţii relevante.

În 2014, ministru adjunct al Justiției, Petko Petkov, a înaintat un memorandum cu privire la acest subiect fostului prim-ministru interimar Gheorghi Bliznaşki. Însă nu s-a întâmplat nimic.

Katja Mateva a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că a fost supusă ani la rând la presiuni de către politicieni, fiind marginalizată. În septembrie 2017, ea a fost în cele din urmă demisă.

Petkov la rândul său a fost acuzat de colegii săi că ar fi trădător de ţară. Atât Mateva, cât şi Petkov afirmă că până acum nu a existat voința politică de a pune capăt afacerilor murdare cu cetățenii bulgăreşti.

Faptul că până la urmă au fost arestați mai mulţi responsabili, ar putea fi un indiciu al luptelor de putere din interiorul guvernului, respectiv între cei doi parteneri de coaliție - GERB, partidul premierului Boiko Borisov și alianța naționalistă de extremă-dreapta Patrioţii Uniţi. Există de asemenea fricţiuni şi în formaţiunea divizată a Patrioţilor Uniţi.

Unii observatori speculează că arestarea funcționarilor SABA, instituţie controlată de Patrioţii Uniţi, este un avertisment al premierului Borisov pentru partenerii săi de coaliție.

Afaceri similare în România şi Bulgaria

Nu este încă limpede dacă aceste activităţi ilegale se vor opri și dacă vinovaţii vor fi trași la răspundere. Bulgaria nu este singurul caz.

Şi în România și în Ungaria un certificat similar îndreptăţeşte o persoană să obţină cetăţenia. În România este vorba în mare parte de cetățenii Republicii Moldova, unde două treimi din populație are origini româneşti.

În plus, în Ucraina trăiesc minorități românești și maghiare consistente. Ca și în Bulgaria, potrivit cercetărilor realizate de mass-media locale, certificatele de descendenţă din România și Ungaria au fost acordate abuziv ani de zile. Mii de ruși și de ucrainieni se presupune că au obținut cetățenia României sau Ungariei în acest fel.

Şi comerţul oficial cu cetăţenii şi drept de rezidenţă intitulat „Golden Visa" a atins dimensiuni mari. Cetățenii non-UE pot dobândi o cetățenie UE sau un drept permanent de ședere pentru o taxă sau dacă fac o investiție, de obicei de ordinul milioanelor.

Jumătate din țările UE, inclusiv Bulgaria, Grecia, Regatul Unit, Letonia, Lituania, Malta, Austria, Portugalia, Spania, Ungaria și Cipru au oferit sau oferă astfel de programe.

Cel puțin 6.000 de cetățeni și 100.000 de permise de ședere au fost vândute în ultimii 10 ani, potrivit informaţiilor prezentate la începutul lunii octombrie de către ONG-urile Transparency International și Global Witness.

Veniturile totale astfel provenite se ridică la cel puțin 25 de miliarde de euro. Programele „Golden Visa" încurajează activităţi de spălare a banilor, oferind un refugiu pentru oamenii de afaceri corupţi, acuză cele două ONG-uri. UE trebuie să pună capăt de urgenţă acestei practici.

(Articol scris de către Keno Verseck pentru Deutsche Welle)

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te