Bulgaria a dat 2.500.000.000$ pe avioane F-16 care nu zboară. Primul nu a ajuns nici măcar la paradă

DE Mona Lazăr | Actualizat: 07.05.2025 - 07:55
Bulgaria a dat 2.500.000.000$ pe avioane F-16 care nu zboară. Primul nu a ajuns nici măcar la paradăL- Foto: Profimedia images
Bulgaria a dat 2.500.000.000$ pe avioane F-16 care nu zboară. Primul nu a ajuns nici măcar la paradăL- Foto: Profimedia images

Bulgaria a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pe 16 avioane F-16 Block 70, a așteptat 6 ani pentru primul, dar acesta s-a stricat la sosirea în țară.

SHARE

Defecțiunea primului avion de vânătoare F-16 Block 70 al Forțelor Aeriene Bulgare s-a transformat într-un scandal destul de semnificativ, care durează de aproape o săptămână. Mai ales că avionul a aterizat în România abia pe 2 aprilie, dar a fost declarat aproape imediat inapt pentru zbor. Și problema este că astăzi, 6 aprilie, Bulgaria sărbătorește Ziua Armatei Bulgare, iar în timpul paradei, un F-16 trebuia să survoleze Sofia.

Defențiunea a fost făcută publică la o conferință de presă din 30 aprilie de ministrul Apărării al țării, Atanas Zapryanov, și comandantul Forțelor Aeriene, Nikolai Rusev. Și a fost descoperită când F-16 în versiunea cu două locuri, cu numărul de coadă 301, era supus unei proceduri de acceptare tehnică, al cărei scop este de a identifica toate defecțiunile înainte de a acorda permisiunea pentru operațiune de luptă.

Însă, în ciuda explicației militare conform căreia un avion de vânătoare nu este o bicicletă, iar punerea în funcțiune este un proces complex, defectarea avionului de vânătoare a deschis ușa unor critici pe scară largă, atât justificate, cât și nejustificate. Mai ales având în vedere că bulgarii așteaptă F-16 Block 70 din 2019 și au plătit pentru două loturi de 8 aeronave pentru un total de 2,5 miliarde de dolari .

Citește și: Balcanii se înarmează: Croația și Serbia iau avioane Rafele, România cumpără F-35, Bulgaria: F-16

Șeful Statului Major General a fost deja chemat la audieri parlamentare, iar deputații au încercat, de asemenea, să inițieze o anchetă privind un posibil sabotaj. Și toate acestea pe fondul unor critici suplimentare, care spun că achiziționarea avioanelor F-16 nu a satisfăcut interesele naționale, sau că acestea au fost achiziționate, dar nu în mod corespunzător, sau că ar fi trebuit achiziționate și alte avioane de vânătoare.

Trebuie înlocuită o singură piesă

În orice caz, și acest aspect este mai important decât politica în această poveste, primul F-16 Block 70 bulgar încă nu zboară. Și nu se menționează momentul exact al reparării sale, deși oficial trebuie înlocuită o singură piesă.

Citește și: Cumpărăm 32 de avioane de luptă F-35 pentru 6.500.000.000 $, cea mai scumpă achiziție a MApN OFICIAL

Totodată, ministrul Apărării al țării, Atanas Zaprianov, a clarificat astăzi, 6 mai, că vorbim despre o placă electronică și că aceasta este deja așteptată din partea SUA, care ar trebui să o înlocuiască în garanție. De asemenea, el a clarificat că contractul pentru achiziționarea aeronavei include suport pe 3 ani, iar în prezent se poartă negocieri pentru achiziționarea de piese de schimb pentru întreaga perioadă de funcționare a aeronavei.

LIpseau banii de piese de schimb

Motivele unei astfel de întârzieri în repararea aeronavei au fost descrise de Dimitr Stoyanov, fostul ministru al Apărării al țării în perioada 2022-2023, care este profesionist în aviație cu 25 de ani de experiență în serviciu. El a menționat că primii doi ani de funcționare a oricărei aeronave noi sunt într-adevăr cei mai dificili, deoarece sunt supuși unui număr mare de defecțiuni. Dar motivul pentru care Forțele Aeriene nu pot zbura cu avionul este că au decis să economisească bani atunci când au comandat avioanele.

Potrivit acestuia, bugetul pur și simplu nu era suficient pentru a comanda cantitatea necesară de piese de schimb. În același timp, potrivit acestuia, lipseau aproape 580 de milioane de dolari.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te