Bruxelles-ul stârnește furie la Londra după ce a blocat exportul de tehnologie de apărare nucleară

DE Daniel Toșa | 25.11.2022 - 14:13
Bruxelles-ul stârnește furie la Londra după ce a blocat exportul de tehnologie de apărare nucleară - FOTO: Profimedia

Marea Britanie are nevoie de așa-numita presă isostatică specializată pentru a-și menține arsenalul nuclear, care include Trident II D5, sistemul de rachete balistice al Marinei Regale cu o rază de acțiune de peste 4.000 de mile marine.

SHARE

Marea Britanie și Belgia sunt "la cuțite" după ce Bruxelles-ul a blocat exportul de tehnologie nucleară care joacă un rol crucial în menținerea descurajării nucleare a Regatului Unit.

Deși ambele națiuni fac parte din alianța militară NATO, guvernul federal belgian a refuzat să furnizeze Marii Britanii așa-numita presă izostatică de care Marea Britanie are nevoie pentru a-și menține arsenalul nuclear, după ce Verzii belgieni, care fac parte din coaliția de guvernare, au pus veto la export.

Vicepremierul Belgiei, Georges Gilkinet, membru al partidului ecologist Ecolo, care se opune armelor nucleare și industriei de armament, a blocat licența de export de care Marea Britanie are nevoie după Brexit.

Acest tip de tehnologie este utilizat în industria de manipulare a deșeurilor radioactive și este o parte esențială a procesului de fabricație în cadrul Atomic Weapons Establishment din Aldermaston, situl britanic responsabil de proiectarea, fabricarea și întreținerea focoaselor nucleare britanice.

Citește și: Erdogan a pornit război în Siria și ține departe SUA și Rusia de planurile sale. Kurzii: Va fi măcel

Site-ul flamand BusinessAM a citat o sursă guvernamentală belgiană care a declarat următoarele: "Acest lucru este halucinant. Suntem aliați în cadrul NATO și în contextul unui conflict uriaș la granițele Europei. Și acum Ecolo va spune că nu avem voie să furnizăm arme propriului nostru partener Nato?", a declarat Georges Dallemagne, un deputat creștin-democrat, în parlamentul belgian: "Acest lucru este cu atât mai revoltător cu cât Marea Britanie este implicată militar în mod constant în NATO . . și în special în conflictul ucrainean, unde ar trebui să urmăm exemplul aliaților noștri britanici".

Dar surse militare au declarat că disuasiunea nucleară a Marii Britanii nu ar fi în pericol și poate rămâne pe deplin operațională fără importul de tehnologie belgiană. O sursă din Marina Regală a declarat pentru The Times: "În timp ce suntem conștienți de provocarea continuă, echipamentul nu afectează descurajarea continuă pe mare."

Marea Britanie amenință Belgia cu ruperea contractelor

Citește și: VIDEO Rachete interceptoare Mamba din România au „respins” un atac aviatic. Porturile, apărate

În ciuda acestui fapt, a izbucnit o dispută furibundă și a fost făcută publică, chiar dacă se presupune că este vorba de informații clasificate pentru apărarea belgiană. Marea Britanie a reacționat amenințând că va rupe o comandă de armament în valoare de până la 514,90 milioane de lire sterline (600 milioane de euro) ) pentru mitraliere fabricate de firma belgiană FN Herstal dacă nu se acordă licența de export.

De asemenea, Marea Britanie amenință că va anula contracte în valoare cuprinsă între 257,40 și 514,90 milioane de lire sterline (300 și 600 milioane de euro).

Forța de descurajare nucleară independentă a Regatului Unit există de peste 60 de ani și este desfășurată constant pe mare în submarine cu rachete balistice cu propulsie atomică. Printre acestea se numără HMS Vanguard, HMS Victorious, HMS Vigilant și HMS Vengeance, informează express.co.uk

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te