BREXIT: Theresa May, atacată pe toate fronturile după acordul cu UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2018 - 10:55
Theresa May Foto: Guliver/ Getty Images

Guvernul Marii Britanii a aprobat proiectul de acord referitor la condițiile de ieșire a țării din Uniunea Europeană, proiect convenit marți cu negociatorii Bruxelles-ului, informează AFP şi Reuters.

SHARE

UPDATE 4.  „Premierul britanic, Theresa May, se confruntă cu ostilitate din toate părțile și cu o amenințare directă să-și piardă funcția, venită din partea liderului deputaților pro-Brexit, Jacob Rees-Mogg, care i-a cerut explicit să renunțe la șefia guvernului, fapt care îngrădește eforturile sale de a obține votul Camerei Comunelor asupra acordului parafat cu UE, de a-l vinde publicului larg și de a rămâne la putere”, scrie publicația „Politico” în ediția sa europeană.

UPDATE 3. Jacob Rees-Mogg, președintele Grupului European de Cercetare, care reprezintă aproximativ 50 de parlamentari conservatori ce susțin un Brexit dur, a solicitat un vot de neîncredere pentru Theresa May, scrie „The Guardian”. 

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că acesta se așteaptă să fie în funcție la momentul la care Marea Britanie va părăsi UE și va înfrunta orice potențial contracandidat la această poziție. „Trebuie să ne confruntăm cu unele probleme foarte dificile și nu se împiedică de asta", a recunoscut el.

UPDATE 2: Trei miniștri ai cabinetului Theresa May și-au anunțat, până în momentul de față, demisia din Executiv. 

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, care, la referendumul din iunie 2016, a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a fost primul membru al guvernului britanic care a demisionat, după ce premierul May a obţinut sprijinul Executivului pentru acordul pe Brexit. A urmat Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, care a plecat în semn de protest faţă de acordul cu UE anunţat de premierul Theresa May, informează Reuters. 

Gestul său a fost urmat la scurt timp de cel al ministrului Muncii, Esther McVey. Ea a acuzat că acordul „nu respectă spiritul rezultatului referendumului".

UPDATE 1. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că summitul pentru oficializarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea loc la 25 noiembrie. „Dacă totul decurge bine, va exista un summit extraordinar pentru finalizarea şi oficializarea acordului privind Brexit-ul. El va avea loc duminică 25 noiembrie, la ora locală 09:30'' (08:30 GMT), a spus Tusk.

__________________________________________

Anunțul despre acord a fost făcut miercuri seară de premierul Theresa May, la finalul unei ședințe a cabinetului său care a durat cinci ore. „Decizia colectivă a cabinetului este că guvernul trebuie să aprobe proiectul de acord", le-a spus May jurnaliștilor, în fața reşedinţei din 10 Downing Street.

„Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul. Opţiunile pe care le aveam erau dificile, în special în ceea ce priveşte Irlanda de Nord. Cred că proiectul de acord privind ieşirea este cel mai bun posibil", a explicat premierul britanic.

Potrivit Theresei Maay, acordul va permite Regatului Unit să reia controlul „asupra banilor noştri, legilor noastre şi frontierelor noastre, va pune capăt libertăţii de mişcare, va proteja locurile de muncă, securitatea şi uniunea noastră". 

„Ştiu că ne aşteaptă zile dificile şi că acordul va fi examinat amănunţit", a punctat May. Guvernul trebuie să convingă Parlamentul britanic să voteze proiectul de acord cu UE, iar Partidul Conservator este  foarte divizat, între adepţii unui Brexit fără concesii şi eurofilii care preferă să rămână în UE.

Fără „frontieră dură” între Irlande

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a anunțat că UE şi Marea Britanie au găsit o formulă pentru a evita „o frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord, scrie Reuters.
Această problemă a blocat negocierile timp de mai multe săptămâni. „Împreună am găsit o soluţie", a punctat Barnier.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat, la rândul său, că a recomandat Uniunii Europene să organizeze un summit cu Marea Britanie dedicat acordului privind Brexitul.
„Am trimis o scrisoare recomandând că s-au înregistrat progrese decisive în negocierile privind retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a scris Juncker joi pe Twitter. El a adăugat că summitul urmează să aibă loc până la sfârşitul lunii. 

Condițiile Brexit-ului

Un comunicat al Comisiei Europene a anunțat miercuri că negociatorii acesteia şi ai Regatului Unit au ajuns la o înţelegere cu privire la termenii acordului de retragere prevăzut de articolul 50. 

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă Consiliului European să constate că s-au înregistrat progrese decisive în negocieri, fapt care permite finalizarea lor şi iniţierea următorului pas al procesului. Mai mult, s-a convenit asupra unui draft al declaraţiei politice legate de viitoarea relaţie UE-Regatul Unit. 

Acordul referitor la Brexit acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme de separare.
Negociatorii UE şi britanici au convenit asupra modului de a evita o frontieră dură între Irlanda şi Irlanda de Nord. 

Părțile se angajează să depună toate eforturile pentru a încheia un viitor acord înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, la 1 iulie 2020. În caz de eșec, perioada de tranziţie poate fi prelungită. 

Plasă de siguranță

Din ianuarie 2021, se va aplica o „plasă de siguranţă" (backstop solution) pentru Irlanda şi Irlanda de Nord. „Plasa de siguranţă" înseamnă că va exista „un teritoriu vamal unic" între UE şi Regatul Unit, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. 

Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură.

Schiţa declaraţiei politice publicate miercuri menţionează progresele înregistrate pentru a se ajunge la o înţelegere generală privind cadrul viitoarei relaţii UE-Regatul Unit.

După ce acordul de retragere este aprobat de Consiliul European (Articolul 50) şi înainte să intre în vigoare, acesta trebuie ratificat de UE şi de Regatul Unit. Pentru UE, Consiliul Uniunii Europene trebuie să autorizeze semnarea acordului de retragere, înainte de a-l transmite Parlamentului European pentru aprobarea sa. 

Regatul Unit trebuie să ratifice acordul potrivit propriilor aranjamente constituţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te