Boris Johnson, „nebun și total lipsit de etică”, susține ex-strategul său, Dominic Cummings

DE Alexandru Pop | 24.04.2021 - 10:46
Boris Johnson, „nebun și total lipsit de etică”, susține ex-strategul său, Dominic Cummings/FOTO: Facebook/Boris Johnson

Fostul strateg din Downing Street 10 și unul dintre oamenii care au condus din umbră campania pro-Brexit, Dominic Cummings, s-a dezlănțuit într-un atac virulent la adresa fostului său șef, premierul conservator Boris Johnson. Totul, pe fondul unui scandal deja în derulare.

SHARE

”Nebun și total lipsit de etică”, este portretul pe care i-l face acum Cummings, potrivit The Guardian. Premierul este implicat într-un scandal privind renovarea apartamentului său, iar fostul consilier spune că e gata oricând să dea declarații, sub jurământ.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

Atacul lansat la adresa premierul britanic este unul fără precedent și vine pe fondul unor acuzații potrivit cărora Boris Johnson a încercat să omoare din fașă o anchetă care îl viza pe unul dintre aliații săi și un plan ”posibil ilegal” privind finanțarea renovării apartamentului său prin donații.

Dominic Cumming neagă că ar fi "scurs" mesajele

Surse care doresc să-și păstreze anonimatul susțin că Dominic Cummings a scurs în presă mesaje private dintre Johnson și miliardarul James Dyson, scandal ce i-a făcut pe laburiști să acuze guvernanții că ”se bat între ei ca șobolanii într-un sac”.

Cummings a negat pe blog că ar fi în spatele scurgerii de informații. În schimb, el l-a acuzat pe Johnson și echipa sa pentru o serie de nereguli. Cummings a spus că premierul s-a comportat într-un mod pe care îl consideră ”nebunesc și total lipsit de etică”, adăugând că ar fi încântat să ofere dovezi în acest sens în cadrul unei anchete, sub jurământ.

Citește și: Au vrut Brexit: Credeți că aș fi votat să ieșim dacă știam că mă va costa 80.000 de lire pe an?

“E trist să vezi că premierul și cabinetul său se coboară la așa un nivel, mult sub standardele de competență și integritate pe care le merită această țară”, a scris el pe blog.

Cummings, care a plecat din postul de consilier al lui Johnson anul trecut, după o "luptă pentru putere" de culise la nivelul biroului premierului, a fost arătat cu degetul în acest incident de mai multe surse citate de The Times, Daily Telegraph şi Sun.

"Dominic este angajat în scurgeri sistematice în presă. Suntem foarte dezamăgiţi de acest lucru. Suntem preocupaţi în legătură cu o serie de mesaje pe grupuri private de WhatsApp cu circulaţie foarte limitată", a declarat o sursă pentru The Times.

Aceasta a mai indicat că Boris Johnson a fost "întristat", iar Dominic Cummings "furios" după plecarea de la Downing Street 10.

Boris, scandal cu mesaje private cu repetiție

Schimbul de mesaje publicat zilele trecute de BBC şi în care Johnson îi promite lui Dyson să "rezolve" o problemă legată de taxe pentru angajaţii săi implicaţi în dezvoltarea de ventilatoare, în plină criză a coronavirusului, în martie anul trecut, nu este primul mesaj privat al premierului ajuns la urechile publicului.

În iunie anul trecut, Johnson a primit un mesaj text de la prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, într-un context în care oferta saudită de preluare a clubului Newcastle United se confrunta cu dificultăţi.

Conform unei surse citate de The Sun, Boris Johnson "se teme că Dom (Dominic) se face responsabil de scurgerea în presă a mesajelor legate de James Dyson şi Mohammed bin Salman".

The Telegraph a scris că fostul consilier ar fi putut beneficia în mod legitim de acces la astfel de mesaje în timp ce lucra la Downing Street 10.

Cummings, fost artizan al campaniei Vote Leave pro-Brexit, a plecat în cele din urmă în noiembrie anul trecut din postul de consilier, pe fondul unor ciocniri cu logodnica premierului, Carrie Symonds.

Biroul premierului a indicat joi că va fi lansată o anchetă internă, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.