Boris Johnson ar fi făcut presiuni la BBC, să nu vorbească despre "blocare", la începutul pandemiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.03.2023 - 11:53
Boris Johnson ar fi făcut presiuni la BBC, să nu vorbească despre "blocare", la începutul pandemiei - Foto: Flickr/Number 10
Boris Johnson ar fi făcut presiuni la BBC, să nu vorbească despre "blocare", la începutul pandemiei - Foto: Flickr/Number 10

Foști angajați ai BBC și-au exprimat supărarea, cu privire la scurgerile de mesaje din WhatsApp și e-mail, care sugerează că corporația s-a înclinat la presiunile lui Boris Johnson, evitând utilizarea cuvântului „blocare”, la începutul pandemiei de Covid-19.

SHARE

Rob Burley, un fost senior editor, responsabil cu programele politice, a descris mesajele ca fiind foarte supărătoare, în timp ce jurnalistul veteran de la BBC, John Simpson, a subliniat că „nu era treaba noastră să facem pe placul Downing Street”.

Boris Johnson ar fi făcut presiuni la BBC

Mesajele dezvăluite de The Guardian datează din anul 2020 până în anul 2022 și arată că BBC era sub presiunea locatarului din Downing Street 10.

Un e-mail relevă un senior editor, care informează corespondenții BBC că Downing Street 10 cerea ca aceştia să nu folosească cuvântul „blocare”, în legătură cu închiderea ordonată de Boris Johnson, pe 23 martie 2020, ziua în care a fost anunțat primul lockdown pandemic.

Un alt mesaj WhatsApp le-a cerut corespondenților „să lase puțin scepticismul”, după o plângere primită din Downing Street, potrivit căreia corporația nu reflecta „mizeria” apelului opoziției, pentru măsurile Covid, din Planul B.

Citeşte şi: Boris Johnson şi-a pus tatăl pe o listă de înnobilare la plecarea din funcția de premier

Burley a spus că mesajele sunt „dovezi foarte tulburătoare ale modului în care directorii BBC operează în relație cu guvernul și despre modul în care ei fac presiuni asupra jurnaliștilor, pentru a reflecta linia Downing Street 10”.

„Această dezvăluire merge în miezul problemei și necesită investigații”, a adăugat el.

El a spus că „cel mai îngrijorător aspect este că aceste mesajele sugerează că echipa de știri politice nu a fost doar informată de punctul de vedere din Downing Street, ci încurajată să o reflecte, ca fiind viziunea BBC. Este destul de scandalos”.

Citeşte şi: Boris Johnson a declarat că există părți pozitive ale războiului dintre Rusia și Ucraina

Burley, care este acum redactor la Beth Rigby Interviews, la Sky News, a fost anterior responsabil cu programele politice live ale BBC, cum ar fi "The Andrew Marr Show", "Daily Politics" și "This Week".

"Am evitat interacţiunea cu nr. 10"

El a adăugat: „Când eram la BBC, era o distincție între echipa de știri politice și programele politice pe care le conduceam. Am evitat interacțiunea cu nr. 10 și cu siguranță nu am descurajat niciodată discuţiile, pentru a acoperi problemele care i-au enervat.

Am plecat când BBC a fuzionat știrile cu programele, cu aceiași șefi. Așa că, din 2021, programele au fost mai puțin protejate de interferențe politice ca aceasta, deoarece au devenit parte a operațiunii discutate de The Guardian”.

Imagine proastă

Jon Sopel, fost editor pentru America de Nord și fost corespondent politic șef al BBC, care acum lucrează pentru LBC, a scris pe Twitter că mesajele scurse „nu au adus o imagine bună, într-adevăr”.

Emily Maitlis, fosta prezentatoare a BBC Newsnight, care a plecat la LBC, pentru a prezenta un podcast cu Sopel, a distribuit și ea mesajajul.

John Simpson, jurnalistul veteran la BBC World Affairs, a comentat despre scurgerile de informații pe Twitter, spunând:

„Nu este surprinzător în legătură cu presiunea, aceasta este întotdeauna acolo. Dar propriile reguli ale BBC privind imparțialitatea ne cer să facem față cu fermitate acestei presiuni, în orice moment.

Dacă nu o facem, nu ne facem treaba în mod corespunzător; și nu este treaba noastră să facem jocul Downing Street.”

BBC dezminte

Ca răspuns la dezvăluire, un purtător de cuvânt BBC a spus: „BBC ia propriile sale decizii editoriale independente și nici unul dintre aceste mesaje nu arată aşa.

„Ca toate organizațiile de știri, suntem contactați frecvent de reprezentanți ai tuturor partidelor politice.

Mesajele selective [prezentate], în afara contextului, din grupul de WhatsApp și e-mailurile unor colegi nu oferă o reflectare exactă a luării deciziilor editoriale de către BBC”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te