Imobilul Champlain Towers South, din Miami-Dade, statul american Florida, care s-a prăbuşit parţial la 24 iunie şi a provocat 24 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, a fost demolat în totalitate în noaptea de duminică spre luni, transmite EFE.
Duminică, la ora locală 22:30 (03:30 GMT, luni) au fost detonate încărcăturile explozive amplasate în orificii făcute în structura de beton armat, iar clădirea cu 12 etaje s-a prăbuşit complet. Potrivit presei locale, au putut fi auzite şase explozii care au răsunat pe străzile goale din împrejurimi.
Câţiva curioşi strânşi în apropierea clădirii pentru a fi martori la demolare au fost obligaţi de poliţie să părăsească zona înainte de începerea operaţiunii de distrugere a imobilului.
CITEȘTE ȘI: Băluță, agentul verde de marketing al blocurilor „Sportivilor“. Miza: 250 de milioane de euro
Potrivit primăriei Miami-Dade, metoda folosită pentru demolarea Champlain Towers South, o clădire veche de 40 de ani şi cu probleme de structură detectate cel puţin din 2018, se numeşte ''Energetic Felling''.
De operaţiune s-a ocupat o companie din Delray Beach (Florida), precum şi o companie specializată în gestionarea explozibililor. Statul Florida a acoperit cheltuielile demolării.
CITEȘTE ȘI: Marea Neagră are gaze. Degeaba. Resursele, greu de extras din cauza politicii și a costurilor
Potrivit cotidianului Miami Herald, o locatară a imobilului afectat şi care a supravieţuit prăbuşirii din 24 iunie a încercat fără succes să oprească în justiţie demolarea clădirii, cu argumentul că pisica ei se afla în continuare în Champlain Towers South.
Potrivit edilului Miami Dade, Daniella Levine Cava, când se va putea accede într-o manieră sigură la locul prăbuşirii se va relua căutarea victimelor, suspendată sâmbătă pentru a fi începute procedurile de demolare.
Potrivit ultimului bilanţ, 121 de locatari nu au fost încă localizaţi după prăbuşire, care s-a produs brusc şi ale cărui cauze nu au fost deocamdată stabilite.
Demolarea a devenit necesară pentru a evita ca structura rămasă în picioare, dar care era instabilă, să fie dărâmată în mod necontrolat de ploile şi vânturile asociate furtunii tropicale Elsa, care după ce a lovit Cuba se aşteaptă să ajungă în Florida luni, iar apoi să se îndrepte către coasta de vest a statului, potrivit Agerpres.