Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: „Habar nu are ce urmează”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.03.2022 - 08:33
Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: „Habar nu are ce urmează”/FOTO: cnn.com

Președintele Joe Biden l-a avertizat pe Putin că "nu are nicio idee despre ceea ce se apropie", în timp ce națiunile occidentale au strâns lațul economic în jurul Rusiei, ale cărei forțe invadatoare au bombardat brutal orașele ucrainene, ucigând zeci de civili.

SHARE

"În timp ce poate obține câștiguri pe câmpul de luptă - va plăti un preț ridicat continuu pe termen lung", a declarat Biden în discursul său despre starea Uniunii. Abătându-se de la textul pregătit, Biden a adăugat: "Nu are nicio idee despre ceea ce urmează".

Parlamentarii americani s-au ridicat în picioare, au aplaudat și au vociferat, mulți dintre ei fluturând steaguri ucrainene și purtând culorile albastru și galben ale țării, în timp ce Biden și-a rostit discursul în fața Camerei Reprezentanților. 

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat marți că înaintarea forțelor ruse asupra Kievului a stagnat din cauza problemelor logistice, inclusiv a lipsei de alimente și combustibil, iar unele unități par să aibă un moral scăzut.

Citește și: FSB îl părăsește pe Putin. L-a informat pe Zelenski despre asasinii ceceni trimiși să-l ucidă

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat reporterilor că nu este clar dacă convoiul în sine a stagnat, dar că nu a făcut prea multe progrese.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut Rusiei să înceteze bombardarea civililor și să reia discuțiile.

Citește și: A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc la 2 martie. Ce au cerut cele două părți

"Este necesar ca cel puțin să înceteze să bombardeze oamenii, doar să oprească bombardamentele și apoi să se așeze la masa negocierilor", a declarat el pentru Reuters.

Putin a ordonat "operațiunea militară specială" joia trecută, în încercarea de a dezarma Ucraina, de a captura "neonaziștii" care, potrivit lui, conduc țara și de a zdrobi speranțele acesteia de apropiere de Occident.

Asaltul Rusiei a inclus lovituri asupra Kievului, deși cel mai puternic bombardament de până acum pare să fi fost în jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, în apropiere de granița cu Rusia.

Zeci de locuitori de acolo, inclusiv copii, au fost uciși luni, când un bombardier strategic rus a tras 16 rachete ghidate spre o zonă rezidențială, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.