Belarusul renunță la neutralitate și la statutul său nenuclear. Atacul atomic în Europa, o realitate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.06.2023 - 15:22
Sursa Foto: Profimedia Images

Belarus a renunțat la neutralitatea sa și a eliminat formularea privind statutul său nenuclear, având în vedere amenințările externe, a declarat un oficial de rang înalt în timp ce amenințarea atomică a Rusiei este în creștere.

SHARE

„De asemenea, luăm în considerare adoptarea unei noi doctrine militare care va oferi răspunsuri clare la întrebările legate de țările neprietenoase”, a declarat în această săptămână șeful adjunct al facultății Statului Major General din Belarus, colonelul Andrey Bogodel, potrivit agenției de presă de stat BelTa.

Belarusul escaladează amenințarea nucleară 

„Este important să ne stabilim corect obiectivele: încotro ne îndreptăm, cine ni se opune și ce rezultate ar trebui să obținem atunci când vine vorba de descurajarea agresiunii externe. Și, bineînțeles, ar trebui să ne asigurăm că nimeni nu va putea să ne submineze din interior”, a mai declarat el.

Miercuri, Ministerul belarus al Apărării a anunțat, de asemenea, exercițiul său anual de mobilizare, care se desfășoară în perioada 21-30 iunie cu militarii de la Minsk.

Citește și: Avertismentul lui Biden care dă fiori. Riscul ca Putin să folosească arme nucleare tactice este real

Oficialii din Belarus, unul dintre puținii aliați rămași ai Moscovei pe fondul războiului din Ucraina, au intensificat retorica privind capacitățile nucleare ale țării în ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, președintele bielorus Alexander Lukașenko a declarat că țara va începe să primească arme nucleare tactice de la Rusia în "câteva zile" și că armele vor fi un "factor de descurajare" pentru potențialele amenințări la adresa securității.

Citește și: Medvedev anunță momentul în care Rusia „va distruge nuclear” Ucraina: „Trebuie să atacăm preventiv”

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai multe arme nucleare vor fi trimise în Belarus pe parcursul verii, ca avertisment pentru țările occidentale pentru susținerea Ucrainei, potrivit CNN.

Joe Biden avertizează că Putin este dispus să atace nuclear Ucraina

Președintele american Joe Biden afirmă că amenințarea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este "reală", la câteva zile după ce a denunțat desfășurarea de către Rusia a unor astfel de arme în Belarus.

"Când am fost aici, în urmă cu aproximativ doi ani, spunând că sunt îngrijorat de secarea râului Colorado, toată lumea s-a uitat la mine ca și cum aș fi fost nebun", a declarat luni Biden în fața unui grup de donatori din California.

"S-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat de faptul că Putin folosește arme nucleare tactice. Este real", a spus Biden.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te