Beijingul își spionează cetățenii prin televizoarele smart

DE Adina Mutăr | 06.05.2021 - 20:20
Spionaj smart/Foto: Getty

Sute de milioane de chinezi au descoperit săptămâna trecută că televizoarele lor smart știu mult mai multe despre ei decât ar fi fost de acord vreodată, potrivit protocol.com.

SHARE

Gozen Data, o companie chineză de analiză a televiziunii, cu sediul în Beijing, a colectat date cu caracter personal în timp real folosind televizoare inteligente, fără acordul utilizatorilor.

Acest lucru a fost descoperit pentru prima dată când un utilizator de pe V2EX, un forum online pentru pasionații de tehnologie, a observat că televizorul inteligent marca Skyworth a devenit lent. Când a analizat codul programelor back-end pentru a afla de ce, a descoperit un program care scanează Wi-Fi-ul utilizatorului la fiecare 10 minute și încarcă o gamă largă de informații pe site-ul Gozen Data.

„Datele colectate erau de genul: „ce dispozitive inteligente sunt utilizate acasă, dacă telefonul este la adresa de domiciliu, cine mai utilizează același Wi-Fi, cum se numește Wi-Fi-ul vecinului, toate acestea sunt colectate și încărcate în mod constant", a scris utilizatorul pe ampla rețea de socializare chineză Weibo.

Discuțiile despre practicile ilegale de colectare a datelor sunt frecvente în China, dar se concentrează mai ales pe aplicațiile pentru smartphone-uri, pe care autoritățile de reglementare chineze le-au analizat în ultimul an.

Spionajul prin televizoarele inteligente este dezvăluit pentru prima dată și a stârnit ample proteste ale utilizatorilor față de firmele producătoare.

Un raport din 2019 estimează că 270 de milioane de televizoare inteligente sunt utilizate în China.

Citește și

VIDEO 20 de tone de resturi ale unei rachete chineze ar putea să cadă pe Pământ în zilele următoare

G7 transmite un mesaj către China: Occidentul nu este terminat. Va apăra valorile internaționale

 

Gozen Data lucrează cu producătorii de televizoare inteligente din 2014 pentru a încorpora programul său de colectare a datelor.

Până la 27 aprilie, serviciul de colectare a datelor al Gozen Data acoperea 149 de milioane de gospodării, 140 de milioane de televizoare inteligente și 457 de milioane de oameni din China.

Gozen Data nu era cunoscut în China până la descoperirea recentă.

Într-un discurs public din 2019, Chen Zhengxuan, vicepreședintele Gozen Data, a declarat că firma colectează informații despre ceea ce se transmite în flux pe televizoare și, remarcabil, ce dispozitive sunt utilizate în fața ecranelor TV, „cum ar fi smartphone-uri, iPad-uri, difuzoare inteligente Xiaomi și Alibaba”.

Colectarea acestor date ar fi fost necesare pentru a ajuta agenții de publicitate să vizeze grupuri foarte specifice, dar cetățenii se tem de o împărtășire a datelor personale cu securitatea chineză sau alte organisme de stat.

Revolta socială împotriva Gozen Data are loc pe fondul unei tranziții la nivel național către o locuință inteligentă, companiile chineze încercând să introducă pe scară largă electrocasnicele care se conectează la internet.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te