Bătălia pentru Kremlin. Cine e Kirienko, care vrea locul lui Putin „mai mult sau mai puțin pașnic”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.10.2022 - 18:32
Serghei Kirienko, posibil succesor al lui Putin/foto: Profimedia Images

Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, șeful serviciilor secrete ucrcainene, Kirilo Budanov, a dezvăluit informații despre luptele pentru putere din interiorul Kremlinului, unde toți sunt de acord că Putin nu poate rămâne în funcție.

SHARE

Problema cea mai mare a liderului de la Kremlin este că neputând să susțină războiul și teritoriile anexate din Ucraina, a pus armata într-o lumină foarte proastă și a lăsat Moscova fără elemente forte de negociere.

De aceea, zilele lui Putin ca președinte sunt numărate, iar apropiații săi au început fel de fel de demersuri pentru a salva Rusia.

„În ciuda faptului că nu-mi place Rusia, nu pot să spun că acolo sunt toți idioți. Nu este așa. Este un dezastru pentru ei noua anexare, o știu foarte bine. Au înțeles și mai mult că acesta este sfârșitul. Acesta este sfârșitul și trebuie să căutăm căi de ieșire”, a declarat Kirilo Budanov.

Care ar putea fi aceste ieșiri?

„Conducerea militară și politică superioară a început să efectueze lovituri masive pentru a forța negocierile. Acesta este un act de terorism și nu va funcționa. Alții au fugit să negocieze cu țările occidentale. Cum să negocieze? Ce să spună? Că „nu e vorba doar de noi, suntem pregătiți pentru schimbări, totul trebuie să înceteze"?”, a punctat Budanov.

Alții, ca fostul președinte și premier Dmitri Medvedev și fiul lui Nikolae Patrușev , Dmitri Patrușev, în prezent ministru al Agriculturii, se luptă în secret pentru succesiunea în funcția de președinte al Federației Ruse.

„Medvedev nu are nicio șansă. În ceea ce-l privește pe fiul lui Patrușev, tatăl său este cel care dorește în primul rând să-l vadă președinte. Are Patrușev vreo șansă? Ipotetic, există. Dar el nu este singur în această bătălie. Mai este prim-adjunctul șefului Administrației președintelui Federației Ruse, Serghei Kirienko, care l-a ajutat pe Putin să ducă la îndeplinire ocupația Ucrainei. El se vede pe sine ca succesor într-un altfel de transfer de putere, mai mult sau mai puțin pașnic”, este de părere Budanov.

Șeful serviciilor secrete ucrainene refuză întotdeauna să răspundă la întrebarea dacă are vreo informație în sensul că „adevăratul Putin” nu mai trăiește.

„Ne ocupăm de întreaga situație. Nu vă grăbiți. Dacă știți totul dinainte, nu va fi interesant să trăiți mai departe”, a răsouns, și de data aceasta, Budanov.

„Kinder Surprise” a devenit Viceregele Donbasului

Serghei Kirienko este un om cu multe nume: „Kinder Surprise",„Micul computer uman", „Nuke Surprise" și, mai nou, „Viceregele Donbasului”, pentru că a fost în „prima linie” a planului de anexare a celor patru regiuni ucrainene.

Dar el este mai ăntâi de toate omul care l-a pus pe Putin pe drumul spre președinție, oferindu-i funcția de conducere la agenția de informații a Rusiei, FSB.

Potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, Kirienko a fost însărcinat personal să supravegheze și să administreze anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

În vârstă de 60 de ani, acesta a intrat în cercul intim al lui Putin în 2016, când a fost numit prim-adjunct al șefului biroului prezidențial. De atunci, și datorită titlului convenabil de "catch-all" care i-a fost dat, Putin i-a încredințat orice misiune, inclusiv referendumurile false de săptămâna trecută din regiunile disputate din Ucraina, potrivit grupului american de reflecție geopolitică GlobalSecurity.org.

Potrivit site-ului de știri independent rusesc Meduza, care citează mai multe surse anonime, chiar Kirienko i-a cerut lui Putin, în aprilie, în cadrul unei întâlniri private, să îi încredințeze rolul „administrativ" în "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina.

Acesta și-a câștigat porecla de "Kinder Surprise" în 1998, când, la vârsta de 35 de ani și cu mai puțin de un an de experiență în politică, a fost numit în mod neașteptat cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei.

Citește și

Kremlinul presează negocieri cu SUA, Germania și Marea Britanie, amenințând cu bomba radiologică

Oficial american: „Evoluții îngrijorătoare" în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei

Numirea sa surprinzătoare a fost explicată în mare parte prin legăturile sale strânse cu regretatul politician de opoziție Boris Nemțov, care l-a adus la Kremlin oferindu-i un post de ministru adjunct al Energiei. Nemțov, care avea să devină ulterior un critic fervent al lui Putin, a fost asasinat în 2015.

Kirienko nu a rezistat decât patru luni în funcție, dar a avut timp să ia o decizie care avea să aibă un impact asupra vieții sale și a Rusiei pentru decenii: numirea lui Vladimir Putin în fruntea agenției ruse de informații FSB.

Când Putin a devenit președinte, doi ani mai târziu, i-a întors favoarea și i-a salvat cariera politică lui Kirienko, numindu-l trimis prezidențial într-unul dintre cele mai importante dintre cele șapte noi districte federale ale Rusiei, Volga. Acest district găzduiește Centrul nuclear federal rus din orașul Sarov și așa s-a ales cu porecla „Nuke Surprise”.

În 2005, Putin l-a promovat la conducerea Agenției Ruse pentru Energie Atomică, unde a rămas până în 2016, fiind responsabil de întreaga flotă nucleară a Rusiei, precum și de cele 400 de companii nucleare și centre de cercetare din țară.

Potrivit Radio Europa Liberă, el a condus, de asemenea, negocierile Rusiei cu Iranul pentru a dezvolta împreună un sit de îmbogățire a uraniului

Potrivit surselor Meduza, acesta are ca obiectiv final să devină succesorul lui Putin, unul care va ține cu dinții de „proiectul” său, ca Rusia să păstreze cu orice preț regiunile ucrainene anexate ilegal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te