Banca marilor companii tehnologice din SUA s-a prăbușit: Falimentul produce unde de șoc pe piață

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.03.2023 - 12:52
Banca marilor companii tehnologice din SUA s-a prăbușit: Falimentul produce unde de șoc pe piață - Foto: Profimedia Images

Banca marilor companii tehnologice din SUA s-a prăbușit. Falimentul produce unde de șoc pe piața americană.

SHARE

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.

Banca marilor companii tehnologice din SUA s-a prăbușit

Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC).

Aceasta va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

Citește și: Băncile americane pierd miliarde de dolari în valoare, după ce investitorii lichidează depozitele

FDIC, o agenție guvernamentală independentă care asigură depozitele bancare și supraveghează instituțiile financiare, a spus că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până luni dimineață.

Agenția spune că va plăti deponenții neasigurați cu un „dividend în avans în săptămâna următoare”.

Ce s-a întâmplat?

Declinul Silicon Valley Bank provine parțial din creșterile agresive de dobânzi decise de Rezerva Federală în ultimul an.

După ani de dobânzi de referință care au plutit în jurul valorii de zero, banca centrală a început primăvara trecută o serie de majorări istorice de dobânzi pentru a scumpi creditarea în rândul afacerilor și indivizilor – o modalitate de a calma economia și de a tempera inflația.

Dobânzile mai mari afectează în mod special domeniul tehnologic, devalorizând acțiunile și îngreunând strângerea de fonduri, spune economistul-șef Mark Zandi de la Moody’s.

Citește și: Panică pe piața cripto: Peste 70 de miliarde de dolari au „dispărut” în 24 de ore. Bitcoin, -8%

Multe companii din domeniu au fost astfel convinse să-și retragă depozitele pe care le aveau la SVB pentru a-și finanța operațiunile.

„Dobânzile mai mari au scăzut și valoarea trezoreriei lor și a altor valori mobiliare de care SVB avea nevoie pentru a plăti deponenții”, a spus Zandi.

„Toate acestea au declanșat graba lor de a-și retrage depunerile, astfel forțând FDIC să preia SVB”.

Ecourile anului 2008

În ciuda panicii inițiale de pe Wall Street în privința falimentului SVB, care a dus la prăbușirea acțiunilor sale, analiștii au spus că colapsul băncii probabil nu va declanșa tipul de efect de domino care a cuprins industria bancară din timpul crizei financiare.

„Sistemul este la fel de bine capitalizat și lichid precum a fost dintotdeauna”, a spus Zandi. „Băncile care acum au probleme sunt mult prea mici pentru a fi o amenințare semnificativă la adresa întregului sistem”.

Citește și: „Capcanele” voucherelor de vacanță. Concediile în România, mai scumpe ca în Spania sau Grecia

Însă băncile mai mici care sunt legate în mod disproporționat de industriile în lipsă de numerar precum cea a tehnologiei sau cea a criptomonedelor ar putea avea un parcurs greu, potrivit lui Ed Moya, analist al pieței la Oanda.

„Toată lumea de pe Wall Street știa că campania Fed de creștere a dobânzilor va strica în cele din urmă ceva, iar acum îngenunchează bănci mici”, spune Moya.

Acțiuni în scădere pentru a doua zi la rând

Deși relativ necunoscută în afara Silicon Valley, SVB era printre primele 20 de bănci comerciale americane, cu active totale în valoare de 209 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022, potrivit FDIC. 

Este cel mai mare faliment în rândul creditorilor de la colapsul Washington Mutual din 2008 încoace.

Banca a făcut parteneriate cu aproape jumătate dintre companiile tehnologice și cele din sănătate finanțate de capitalul de risc din SUA, multe dintre ele chiar retrăgându-și banii din bancă.

Citește și: SUA fac pași rapizi pentru intrarea primului SMR în exploatare comerciala din anul 2029

Acțiunile SVB au fost oprite de la tranzacționare vineri dimineață după ce au scăzut cu peste 60% în tranzacțiile de dinaintea deschiderii ședinței.

Acțiunile s-au diminuat cu 60% joi după ce banca a spus că a trebuit să vândă un portofoliu de titluri de stat și acțiuni în valoare de 1,75 de miliarde de dolari, ieșind în pierdere, pentru a acoperi rapid retragerile din depunerile clienților – în esență fiind confruntată cu falimentul.

Câteva alte acțiuni de la bănci au fost temporar suspendate de la tranzacționare vineri, inclusiv First Republic, PacWest Bancorp și Signature Bank.

Până vineri, panica părea să se amelioreze. Acțiunile băncii au rămas în mare parte scăzute, însă stabile. Mike Mayo, analist al pieței de la Wells Fargo, spune că criza de la SVB ar putea fi „o situație idiosincratică”.

„Este o situație clară față de criza financiară globală de acum 15 ani”, a declarat acesta pentru CNN.

Atunci, spune el, „băncile își asumau riscuri excesive iar oamenii credeau că totul e în ordine.

Acum toată lumea e îngrijorată, însă sub aparențe băncile sunt mai reziliente decât au fost în ultima generație”, potrivit Digi24

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te