Băncile americane pierd miliarde de dolari în valoare, după ce investitorii lichidează depozitele

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.03.2023 - 10:00
Băncile americane pierd miliarde de dolari în valoare, după ce investitorii lichidează depozitele - Foto: Public Domain Pictures/Jean Beaufort

Investitorii din sectorul tehnologic au renunțat la acțiunile SVB Financial Group (SIVB), cu -60,41%, și la cele ale altor bănci din Statele Unite. Un creditor axat pe tehnologie a declarat că a pierdut aproape 2 miliarde de dolari, din vânzarea activelor.

SHARE

Cele mai mari patru bănci din SUA au pierdut 52 de miliarde de dolari din valoarea de piață. Indicele KBW Nasdaq Bank a înregistrat cea mai mare scădere, de când pandemia a afectat piețele, în urmă cu aproape trei ani.

Băncile americane pierd miliarde de dolari

Acțiunile SVB, una dintre companiile vechi din Silicon Valley, au scăzut cu peste 60%, după ce a dezvăluit pierderi existente și a încercat să strângă capital proaspăt, de 2,25 miliarde de dolari, prin vânzarea de noi acțiuni.

Băncile mari și mici au înregistrat şi ele scăderi abrupte, pe piaşa de capital americană. Acţiunile PacWest Bancorp a scăzut cu 25%, iar First Republic Bank a pierdut 17%.

Charles Schwab Corp. a scăzut cu 13%, în timp ce U.S. Bancorp a pierdut 7%. Cea mai mare bancă din America, JPMorgan Chase & Co., a scăzut cu 5,4%.

Citeşte şi: Veste proastă pentru băncile centrale: economia mondială merge bine. Cum se explică paradoxul

Evoluţia este o altă consecință a campaniei agresive a Federal Reserve, de a controla inflația. Creșterea ratelor dobânzilor a făcut ca valoarea obligațiunilor existente, cu plăți mai mici, să scadă. Băncile dețin multe dintre aceste obligațiuni, inclusiv Trezoreria SUA, și acum suferă de pierderi uriașe.

Scăderile mari ale valorii nu reprezintă neapărat o problemă pentru bănci, cu excepția cazului în care acestea sunt forțate să vândă activele, pentru a acoperi retragerile de depozite.

Majoritatea băncilor nu fac acest lucru, chiar dacă clienții lor încep să-și mute depozitele către alternative cu randament mai ridicat. Cu toate acestea, câteva bănci au avut probleme în această săptămână, stârnind temeri că alte bănci ar putea fi forțate să suporte pierderi pentru a strânge numerar, prin contaminare.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii

SVB a anunțat că va înregistra o pierdere după impozitare de 1,8 miliarde de dolari, din vânzările acestea de acţiuni, și că va căuta să strângă 2,25 miliarde de dolari, prin vânzarea unui mix de acțiuni comune și preferate, conform The Wall Street Journal.

Activele și depozitele băncii aproape s-au dublat în anul 2021, volume mari de bani din care SVB a depus în Trezoreria SUA și alte titluri de creanță sponsorizate de guvern.

Curând după aceea, Fed a început să majoreze ratele. Acest lucru a afectat startup-urile tehnologice și firmele cu capital de risc, pe care le deservește Silicon Valley Bank, declanșând o scădere mai rapidă decât se aștepta a depozitelor, care continuă să câștige avânt.

Îngrijorări privind lichiditatea

Unii investitori de capital de risc au sfătuit startup-urile să-și retragă banii din SVB, invocând îngrijorări legate de lichiditate, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Garry Tan, președintele incubatorului de startup-uri Y Combinator, a postat acest mesaj intern fondatorilor programului:

„Nu avem cunoștințe specifice despre ceea ce se întâmplă la SVB. Dar de fiecare dată când auziți probleme de solvabilitate în orice bancă și poate fi considerată credibilă, ar trebui să o luați în serios și să acordați prioritate intereselor startup-ului dvs., fără a vă expune la o expunere mai mare de 250.000 USD acolo. Ca întotdeauna, startup-ul tău moare când rămâi fără bani din orice motiv.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te