Raiffeisen Bank, prezentă și în România, continuă să furnizeze servicii unor companii care sprijină mașina de război a Rusiei, se arată într-o investigație Bloomberg.
Banca austriacă, prezentă și în România, acuzată că sprijină mașinăria de război a Rusiei
Conform investigației, filiala rusă a Raiffeisen a primit în 2024 peste 62 de milioane de ruble (aproximativ 620.000 de dolari) de la Unichim, o companie chimică ce a furnizat materiale esențiale pentru Rawenstvo, firmă sancționată și implicată în producția de sisteme militare.
„Este aproape sigur că Raiffeisen are și alți clienți care aprovizionează complexul militar-industrial rus”, a afirmat Bloomberg, citând oficiali europeni anonimi familiarizați cu documentele.
De la începutul invaziei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a orientat economia Rusiei spre susținerea efortului de război.
Rawenstvo, conform Departamentului Trezoreriei SUA, dezvoltă și produce sisteme radar de navigație. Aceasta face parte din concernul de stat Granit-Electron, care la rândul său furnizează componente pentru rachetele utilizate de marina rusă. Mai mult, Granit-Electron are legături strânse cu Tactical Missiles Corporation, unul dintre cei mai mari producători de armament din Rusia.
Citește și: Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa
Pe site-ul său oficial, Granit-Electron menționează că a fost apreciată personal de Vladimir Putin pentru „marea contribuție la crearea de echipamente speciale și consolidarea capacității de apărare a țării”.
Raiffeisen Bank: „Respectăm toate sancțiunile”
În replică, un purtător de cuvânt al Raiffeisen Bank International (RBI) a declarat pentru Bloomberg că banca respectă toate sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie împotriva entităților rusești.
Cu toate acestea, în pofida unei reduceri cu 25% a portofoliului de împrumuturi în Rusia în al treilea trimestru din 2024, Raiffeisen nu poate evita colaborarea cu companii care, într-o economie de război, sunt legate de industria de apărare.
Citește și: Șeful unei firme cu afaceri de 2 miliarde în România moare subit la 44 ani Legături ciudate cu Rusia
„Rusia permite închiderea conturilor doar în anumite circumstanțe și nu recunoaște sancțiunile internaționale. În plus, operațiunile Raiffeisen în Rusia sunt reglementate de Banca Centrală a Rusiei, iar banca este obligată să respecte legislația locală”, explică Bloomberg.
Profituri record în Rusia, dar fără posibilitatea de retragere a banilor
În ciuda tensiunilor geopolitice, filiala rusă a Raiffeisen a devenit cea mai profitabilă divizie a grupului. În primele trei trimestre din 2024, unitatea din Rusia a generat un profit net de peste 1 miliard de dolari, plătind statului rus taxe de 227 de milioane de euro.
Cu toate acestea, controalele stricte asupra capitalului impuse de Kremlin împiedică banca austriacă să-și retragă profiturile din țară. În prezent, acestea se ridică la 4,4 miliarde de euro.
Dacă Raiffeisen primește aprobarea de a-și vinde afacerile din Rusia, ar trebui să accepte o reducere de 60% din valoarea reală și să plătească o „contribuție voluntară” de 35% către statul rus, o condiție impusă de autoritățile de la Moscova pentru orice vânzare de active occidentale.