Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.09.2024 - 11:49
Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa - Foto: Profimedia images (Colaj Newsweek)
Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa - Foto: Profimedia images (Colaj Newsweek)

Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa. O instanță rusă a dispus înghețarea acțiunilor Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală din Rusia, pentru a amplifica presiunea asupra Europei.

SHARE

O instanță rusă a dispus înghețarea acțiunilor Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală (Austriacă n.red) din Rusia, blocând astfel vânzarea unității locale.

Maskirovka lui Putin. Acțiunile Raiffeisen din Rusia, înghețate pentru ca Nehammer să țipe la Europa

Această acțiune ar putea face ca Austria să pună din nou presiune pe țările europene pentru a desface „lanțul” sancțiunilor de la gâtul Rusiei. Moscova mizează pe acest lucru, fiind conștientă de „puterea” și „nesupunerea” Vienei în alte spețe precum problema Schengen, reinstaurarea controalelor la granițe, implementarea „gardurilor lui Trump”în Europa pentru a opri migrația.

Aceste teme au fost puternic vociferate de cancelarul austriac Nehammer la întâlnirile oficiale cu liderii europeni din celelalte state și chiar a obținut o parte importantă din „cererile sale”, deși, în afară de Ungaria, un alt „joker” a lui Putin, nu mai susținea nimeni acele măsuri radicale.

Citește și: Războiul psihologic a lui Putin în Europa. Țările vizate și metodele de manipulare ale Kremlinului

Decizia a escaladat tensiunile dintre Moscova și Occident, adâncind complexitatea retragerii Raiffeisen din Rusia, într-un context de presiune internațională continuă asupra instituțiilor financiare ce activează în această țară, scrie Reuters.

Adio, dar rămân cu tine

Raiffeisen Bank International, cu sediul în Austria, și-a anunțat intenția de a se retrage de pe piața din Rusia, ca urmare a presiunilor internaționale de reglementare.

Citește și: Karl Nehammer, care ține România afară din Schengen, vrea să „medieze” pacea între Rusia și Ucraina

Totuși, după mai bine de doi ani de conflict între Rusia și Ucraina, procesul de retragere a fost „uitat”, dat fiind faptul că Austria a rămas printre puținele țări europene care mai țin legături apropiate cu Rusia.

Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că, deși instanța rusă a înghețat vânzarea, operațiunile curente ale băncii și eforturile de reducere solicitate de Banca Centrală Europeană vor continua.

„Putem numi în continuare conducerea și să dăm instrucțiuni rușilor, dar nu putem vinde banca”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Citește și: Orban și Nehammer, „jokerii” lui Putin acuză Occidentul: „E o atmosferă de război la Bruxelles”

Banca austriacă, un „colac de salvare” pentru Rusia

Autoritățile ruse par să favorizeze menținerea băncii în țară, dat fiind rolul esențial pe care îl joacă în efectuarea plăților internaționale. RBI, cu aproximativ 2.600 de clienți corporativi și 10.000 de angajați în Rusia, reprezintă un colac de salvare financiar pentru milioane de clienți ruși.

Înghețarea acțiunilor este legată de o dispută recentă a holdingului rus Rasperia împotriva grupului de construcții Strabag și acționarilor săi austrieci.

Citește și: Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin

Deși Raiffeisen nu este acuzată de nicio abatere, sancțiunile internaționale și presiunea exercitată de Washington au determinat banca să renunțe la planul de a achiziționa o participație la Strabag.

Trezoreria SUA a identificat o societate rusă, Iliadis, ca fiind implicată în achiziția Rasperia, ce deține acțiunile înghețate ale lui Oleg Deripaska.

Raiffeisen Bank International anunță că va continua să conteste decizia instanței ruse și să negocieze cu autoritățile internaționale pentru a îndeplini cerințele Băncii Centrale Europene și a păstra conformitatea cu reglementările externe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te