"Avem confirmate 144 de cazuri (de contaminare) şi 11 cazuri mortale", a declarat reporterilor inspectorul sanitar regional Adam Sidor.
Bacteria ascunsă în apă care face ravagii în Polonia
Persoanele decedate aveau vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani şi sufereau toate de alte boli cronice.
Legionella este o bacterie care se dezvoltă în reţelele de apă caldă sanitară şi care provoacă afecţiuni respiratorii grave.
"Căutăm sursa de contaminare. În prezent este luată în considerare contaminarea reţelei de alimentare cu apă caldă şi rece", a adăugat Sidor.
Citește și: Premieră medicală: SUA au aprobat un vaccin împotriva antraxului
Potrivit rezultatelor iniţiale ale testelor, prezenţa bacteriei Legionella a fost confirmată la diferite niveluri în jumătate din primele 18 eşantioane de apă examinate. În total au fost prelevate 105 eşantioane.
"Acest rezultat nu ne permite pentru moment să afirmăm că sistemul de alimentare cu apă este sursa de contaminare. Următoarele zile vor fi decisive", a declarat inspectorul sanitar.
Citește și: O femeie din Bihor, diagnosticată cu febra Q. Bacteria poate fi folosită ca armă biologică
În weekend, autorităţile din Rzeszów, un oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori, au întreprins acţiuni suplimentare de dezinfectare în întreaga reţea.
Legioneloza - Bacteria care afectează grav plămânii
Legioneloza este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană. Contaminarea se poate face pe cale respiratorie, prin inhalarea bacteriei, dar şi prin apă sau prin aerul condiţionat. Boala nu se transmite de la persoană la persoană.
Infecţia, a cărei incubaţie durează între două şi zece zile, a primit acest nume după prima epidemie cunoscută, care s-a produs în 1976 într-un hotel din oraşul american Philadelphia, unde avea loc o conferinţă organizată de "American Legion", principala asociaţie a veteranilor de război din Statele Unite. Atunci, peste 220 de participanţi s-au îmbolnăvit şi 34 dintre ei au decedat.