Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea „oriunde s-ar afla”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.07.2024 - 08:04
Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea „oriunde s-ar afla”. SUA își sporește prezența în Europa de Est cu avioane de vânătoare F-16, despre care Rusia spune că este o „acoperire” pentru transferul avioanelor în Ucraina.

SHARE

Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României. Rusia începe vânătoarea „oriunde s-ar afla”.

Forțele aeriene americane au desfășurat avioane de luptă F-16 în Polonia și Bulgaria în această săptămână, întărindu-și prezența în Europa de Est, în timp ce Ucraina așteaptă încă primul lot despre care secretarul de Stat, Antony Blinken, a spus că „este pe drum”.

Avioane F-16 au aterizat în vecinătatea României

La 16 iulie, șase avioane F-16 de la 138th Fighter Wing a Gărzii Naționale Aeriene din Oklahoma au aterizat la Baza Aeriană Lask din Polonia.

În aceeași zi, alte șase avioane F-16 de la Baza Aeriană Aviano din Italia au aterizat la  Bezmer, Bulgaria.

Sosirea avioanelor Oklahoma F-16 în Polonia marchează o continuare a desfășurării rotative sub auspiciile Grupului 52 Operațiuni, consolidând parteneriatul în curs dintre forțele aeriene americane și poloneze.

Potrivit forțelor aeriene americane din Europa, desfășurarea are rolul de a spori pregătirea comună și de a asigura o capacitate de răspuns rapid crucială pentru menținerea păcii și stabilității în regiune.

Avioanele F-16 dislocate în Bulgaria participă la Thracian Viper, un exercițiu bianual menit să sporească cooperarea operațională între forțele din Bulgaria, România, Grecia, Croația, Italia și Statele Unite.

Bulgaria a inaugurat recent o nouă pistă la baza aeriană Graf Ignatievo pentru a găzdui aceste avioane avansate.

Ministrul interimar al Apărării, Atanas Zapryanov, a predat oficial certificarea operațională a noii piste, menționând importanța acesteia în sprijinirea operațiunilor viitoare ale escadronului F-16, potrivit Eurasian Times

Livrarea de avioane F-16 Block 70 de la Lockheed Martin pentru Bulgaria este programată pentru 2025.

Forțele aeriene americane și-au întărit semnificativ prezența în Europa de Est și pe flancul estic al NATO în ultimii ani, jucând un rol crucial în monitorizarea spațiului aerian împotriva potențialelor intruziuni rusești pe fondul conflictului în curs din Ucraina.

Eforturile sporite ale Forțelor Aeriene ale SUA de a-și consolida poziționarea strategică în apropierea granițelor Ucrainei sunt evidente în desfășurarea de avioane F-16 la Baza Aeriană Lask din Polonia și Baza Aeriană Bezmer din Bulgaria, scrie Eurasian Times.

Situată la 300 de kilometri de granița cu Ucraina, Baza Aeriană Lask a servit drept centru rotativ pentru escadrile de luptă USAF de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Baza Aeriană Bezmer, situată la 400 km de sudul Ucrainei, lângă Marea Neagră, reprezintă o altă locație critică de desfășurare.

Pe lângă faptul că sunt staționate în România și Estonia, aceste baze de operare permit capabilități de răspuns rapid și pregătire operațională îmbunătățită în regiune.

Rusia începe vânătoarea „oriunde s-ar afla”

Prezența tot mai mare a USAF în apropierea granițelor ucrainene a stârnit îngrijorări la Moscova, unde oficialii au avertizat în mod repetat împotriva oricărei acțiuni care ar putea fi percepută ca provocatoare.

În plus, apropierea aeronavei F-16 de Ucraina poate determina experții ruși să speculeze că aceste avioane ar putea să se infiltreze în spațiul aerian ucrainean, să lanseze rachete  împotriva țintelor militare rusești și apoi să se întoarcă la bazele lor din țările NATO.

Kremlinul este furibund cu privire la livrarea acestor avioane Ucrainei. Au fost puse în aplicare stimulente materiale: s-au promis 15 milioane de ruble pentru prima aeronavă  doborâtă.

Citește și: Rusia se laudă că l-a ucis pe atașatul american la Kiev responsabil cu livrarea F-16. Ce răspund SUA

Potrivit expertului militar Vladimir Popov,  pilot militar al Federației Ruse, general în retragere, „va începe o adevărată vânătoare după avioanele F-16”.

 „Se pare că o mulțime de surprize neplăcute îi așteaptă pe lăudații luptători NATO pe aerodromurile ucrainene bătute de rachetele noastre”, a declarat Popov, potrivit MKRU.

Experții militari de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar plusează: „Cea mai fiabilă modalitate de a preveni posibila utilizare a F-16 pentru lovituri în regiunile noastre este distrugerea fizică a avioanelor transferate forțelor armate ucrainene în aer sau la sol, oriunde s-ar afla”.

Citește și: Rusia susține că 4 avioane F-16 au survolat Odesa, decolând din România. Ce zice Ministerul Apărării

„A te baza pe declarațiile actuale ale Pentagonului că Ucraina nu are permisiunea să lovească teritoriile rusești cu F-16 este o auto-înșelare periculoasă”, scrie Telegram/Rybar.

Rusia și-a activat de multă vreme rețelele de sabotaj pentru a distruge logistica occidentală destinată Ucrainei, dar și țările NATO și-au luat măsuri suplimentare pentru a nu avea „surprize”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te