Aviația de luptă a SUA, transformări radicale pentru „războiul giganților”, cu China și Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.02.2024 - 18:38
Aviația de luptă a SUA, transformări radicale pentru „războiul giganților”, cu China - Foto: U.S. Air Force/Roslyn Ward (imagine cu caracter ilustrativ)

Aviația de luptă a SUA, transformări radicale pentru „războiul giganților”, cu China și Rusia. Pentru a contracara amenințarea în creștere din partea Chinei, Forțele Aeriene suferă schimbări majore, sub denumirea „Reoptimization for Great Power Competition”.

SHARE

Aviația de luptă a SUA, transformări radicale pentru „războiul giganților”, cu China și Rusia. Schimbările vor acoperi o gamă variată de la modul în care Forțele Aeriene își organizează unitățile operaționale la modul în care achiziționează noi sisteme de arme.

„Ne îndreptăm spre capacitatea de a face integrarea în comunitatea de achiziții, dar și în comunitatea operațională din departament într-un grad mult mai ridicat”, a declarat pentru The War Zone secretarul adjunct al Forțelor Aeriene pentru Achiziții, Tehnologie și Logistică, Andrew Hunter. 

Aviația de luptă a SUA, transformări radicale pentru „războiul giganților”, cu China și Rusia

Vorbind la un eveniment al Consiliului Atlantic, Hunter a subliniat că „optimizarea pentru competiția de mare putere privește programele de achiziție și se uită cu adevărat la întreaga întreprindere a Departamentului Forțelor Aeriene”

Ceea ce a funcționat pe parcursul a peste 20 de ani de luptă contra insurgență împotriva inamicilor cu arme limitate nu este optim într-o luptă împotriva Chinei sau Rusiei, a remarcat Hunter, potrivit The War Zone.

„Pentru a avea succes, am reușit să valorificăm această investiție extraordinară în ultimii peste 20 de ani pentru a face lucruri de foarte mare precizie, extrem de eficiente și de mare impact, cum ar fi atacurile aeriene în întreaga lume, dar la o scară foarte modestă”, a spus. Hunter.

„În ceea ce privește concurența strategică trebuie să facem același lucru, dar într-un ritm și la o scară complet diferite de orice am făcut înainte.”

Citește și: NATO: Rusia trece pe economie de război. Să ne pregătim pentru o confruntare de zeci de ani

Săptămâna trecută, Politico a analizat câteva posibile schimbări specifice, de la nivelul comenzilor majore (MAJCOM) până la nivelul aripii de execuție.

În următoarele câteva săptămâni, unele dintre comenzile majore de trei și patru stele vor integra avioane de luptă și bombardiere în unități unice și își vor mări bugetul.

Forțele Aeriene au nouă MAJCOM. Unele, cum ar fi Air Mobility Command (AMC), sunt funcționale, oferind capacități de ridicare și realimentare în toate serviciile.

Citește și: FOTO Cum arată scenariul războiului declanșat de Putin în Europa. Harta posibilei invazii a Rusiei

Air Combat Command (ACC) furnizează forțe de luptă aeriană, în timp ce Global Strike Command oferă forțe pregătite pentru luptă pentru a descuraja strategic nuclear și pentru operațiuni globale.

U.S. Air Forces In Europa și U.S. Air Forces Africa (USAFE) acoperă responsabilitățile regionale ale Forțelor Aeriene.

Unele dintre aceste MAJCOM ar putea fuziona, a sugerat Politico.

La nivelul unității operaționale, Forțele Aeriene iau în considerare un concept de „aripă compozită”, în care aeronavele să fie capabile să elimine apărarea antiaeriană inamică, să participe la lupte aer-aer și să realimenteze, toate operând sub o singură structură de comandă.

Echipele diferitelor aeronave s-ar antrena în mod regulat împreună, făcând coordonarea mai ușoară și mai puțin consumatoare de timp, iar timpul de răspuns este un element major într-un război al marilor puteri, care au capabilități asemănătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te