Austria „șantajează” UE cu aderarea la Schengen a României. Ce condiții a impus, ca să ne accepte?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.12.2023 - 22:07
Austria șantajează UE cu aderarea la Schengen a României - Foto: Profimedia Images

Austria șantajează UE cu aderarea la Schengen a României. Ce condiții a impus, ca să ne accepte? Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare'.

SHARE

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare', pe care aceasta să le implementeze.

Acestea ar trebui să fie implementate înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul 'Air Schengen'.

Austria șantajează UE cu aderarea la Schengen a României

'Acum este rândul Comisiei', a declarat Karner, pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei, faţă de primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.

'Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE', a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri, pentru infrastructura de protecţie a frontierelor.

Citeşte şi: Cum a fost convinsă Austria să ne deschidă ușa spre Schengen. Ce interese au fost decisive?

Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă. În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o 'problemă cu traficanţii'. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Karner se va deplasa în Slovenia, la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul 'Forum Salzburg', pentru discuţii cu privire la viitorul Spaţiului Schengen, conform Agerpres.

Citeşte şi: România ar putea intra, parțial, în Schengen. Ciolacu susține că Austria „şi-a flexibilizat poziția”

APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea Spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus la rândul lor primirii în Schengen a Bulgariei.

Pe lângă Austria, din cadrul 'Forumului Salzburg' mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te