Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele?

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.02.2024 - 20:21
Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele? - Foto: Profimedia Images
Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele? - Foto: Profimedia Images

Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele? În dezbaterea Schengen despre România și Bulgaria, ministrul de Interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) insistă asupra poziției anterioare de veto a Austriei.

SHARE

Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele? În dezbaterea Schengen despre România și Bulgaria, ministrul de Interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) insistă asupra poziției anterioare de veto a Austriei, cu privire la aderarea deplină.

Citește și: Un mini Schengen gândit pentru Bulgaria, România şi Grecia ar fi ilegal

Karner a spus aceasta luni, la un eveniment media, la Innsbruck. Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja, privind înlăturarea controalelor pe mare și în aer, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”.

Austria, noi condiții umilitoare pentru intrarea României în Schengen: Cine ne va apăra granițele?

„Mă gândesc foarte mult să fac acest pas acum și să nu filosofez despre următorii”, s-a referit Karner la o decizie unanimă a UE și a redus și mai mult așteptările privind aderarea deplină.

Compromisul a fost obţinut după negocieri dure și prevede condiții clare, a subliniat ministrul de Interne. Aceasta înseamnă că frontiera terestră trebuie să fie securizată, iar la frontiera externă sunt disponibili suplimentar ofițeri de poliție și resurse Frontex.

Citeşte şi: „Palmă” pentru Austria în privința granițelor Schengen. Se reaprind speranțele pentru România?

În plus, solicitanții de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați în țările relevante, conform Kronen Zeitung.

Foto: Profimedia Images

Acordul „Air Schengen” înseamnă că acei călători care vin din România și Bulgaria nu mai trebuie să zboare către alte țări UE prin terminalele internaționale. Cu toate acestea, controalele la frontieră rămân în vigoare, pe uscat.

Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie anul acesta. S-a spus că discuțiile despre ridicarea controalelor vor continua în acest an.

După cum a informat „Kurier”, în ediția de luni, presiunea asupra Austriei este în creștere, pentru a accepta admiterea celor două țări în Spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă stă în mod constant în calea acestui acces este Austria.

Citeşte şi: Șefa Comisiei Europene dă asigurări României și Bulgariei: Vom convinge Austria în problema Schengen

Bulgaria și România își vor coordona acțiunile pentru eliminarea controalelor, la frontierele interne europene, a declarat ministrul român de externe, Luminița Odobescu, după întâlnirea pe care a avut-o la Sofia, cu vicepremierul și ministrul de Externe, Mariya Gabriel.

Cele două țări vor intra în zona de liberă circulație, cu frontierele lor maritime și aeriene, la 31 martie. Austria rămâne însă singura țară care se opune deocamdată căderii tuturor frontierelor.

"Aderarea Bulgariei și României la Schengen este un succes comun semnificativ, care va contribui la îmbunătățirea sustenabilității și dezvoltării pozitive a întregii regiuni și a Europei", a declarat la rândul ei Mariya Gabriel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te