Austria are un nou cancelar: Karl Nehammer, fost militar și ministru de Interne

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.12.2021 - 16:44
Austria are un nou cancelar: Karl Nehammer, fost militar și ministru de Interne. / Foto: bbc.com

Fostul ministru de Interne Karl Nehammer a fost învestit oficial luni în funcţia de cancelar al Austriei, devenind al treilea politician conservator care ocupă acest post în numai câteva luni, într-o ţară agitată de scandaluri de corupţie, informează Reuters.

SHARE

Karl Nehammer, un fost militar în vârstă de 49 de ani, a depus jurământul puţin după ora locală 13.00 (12.00 GMT), în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen.

Ca ministru de Interne începând de anul trecut, Nehammer a fost cel care a pus în aplicare politica dură antiimigraţie a fostului cancelar Sebastian Kurz şi patru perioade de lockdown naţional.

'Nu ştim cu ce ne va mai surprinde virusul în viitor', a declarat Van der Bellen cu ocazia ceremoniei, înaintea căreia Nehammer a fost huiduit de un grup de persoane care protestau faţă de restricţiile antiepidemice.

Citește și: Deputata PSD Laura Vicol Ciorbă dă ora exactă în Comisia juridică cu un ceas de peste 180.000 $

'Nu ar trebui să creăm speranţe false şi nu ar trebui să promitem nimic care mai târziu să se dovedească nerealizabil', a adăugat preşedintele, într-o aparentă critică la Kurz, cel care declarase acum câteva luni că nu vor fi impuse restricţii suplimentare persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19.

Fostul cancelar, Sebastian Kurz, s-a retras complet din politică

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, politicianul vedetă al conservatorilor, a produs o mare surpriză joi anunţându-şi plecarea de la conducerea Partidului Poporului (OeVP) şi retragerea din politică, explicând că şi-a pierdut interesul după naşterea fiului său luna trecută.

Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, la presiunea Verzilor, partenerii de coaliţie, după ce fusese plasat sub anchetă penală pentru suspiciuni de corupţie.

Conservatorii l-au ales vineri ca lider pe Nehammer, care preia un partid în criză, construit din 2017 în mare parte în jurul lui Kurz.

Citește și: Justyna Gradek, alias „Kim Kardashian a Poloniei”, îl regretă pe Alex Bodi

Nehammer a afirmat vineri că intenţionează să menţină agenda de lege şi ordine care s-a dovedit esenţială în susţinerea de care s-a bucurat Kurz în rândul alegătorilor, dar şi un punct de fricţiune cu ecologiştii.

Noul cancelar a mai spus că prioritatea sa va fi lupta împotriva epidemiei, în contextul în care Austria încearcă să menţină tendinţa descrescătoare a infectărilor şi se pregăteşte pentru ieşirea din lockdown săptămâna viitoare.

El trebuie să repare imaginea deteriorată a OeVP, care, de când Sebastian Kurz a fost plasat sub anchetă, a pierdut avansul de cel puţin 10 procente cu care era creditat de majoritatea sondajelor în faţa social-democraţilor.

'Nehammer este o persoană foarte cu picioarele pe pământ. Este cu adevărat prototipul militarului, care conduce oamenii, dar ştie şi să-i asculte cu inteligenţă', îl descrie pentru AFP politologul Patrick Moreau, specialist pe Austria la CNRS (Franţa).

Diferit ca stil, Nehammer are ca misiune 'recâştigarea încrederii' numerosului electorat atras de 'populismul' lui Kurz şi acum 'profund dezamăgit' şi tentat de extrema dreapta, scrie cotidianul Der Standard.

Deşi atât conservatorii, cât şi Verzii afirmă că nu doresc alegeri anticipate, cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca această coaliţie să nu supravieţuiască până la finalul actualei legislaturi, peste trei ani.

În interviuri acordate presei în weekend, liderul ecologist Werner Kogler nu a exclus desfăşurarea de alegeri anticipate anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.