Aurescu (MAE): Nu s-a schimbat mare lucru în comportamentul Rusiei. Poziția României rămâne aceeași

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.06.2021 - 23:12
Aurescu (MAE): Nu s-a schimbat mare lucru în comportamentul Rusiei. Poziția României rămâne aceeași/FOTO: mae.ro
Aurescu (MAE): Nu s-a schimbat mare lucru în comportamentul Rusiei. Poziția României rămâne aceeași/FOTO: mae.ro

Ultimele interacțiuni dintre Uniunea Europeană și Rusia au arătat că Moscova nu dă semne că și-ar dori o normalizare a relației cu Bruxelles-ul, ci dimpotrivă, tonul ei a devenit mai ridicat. Astfel, o schimbare de abordare a UE în relația cu Rusia ar fi nejustificată, arată MAE.

SHARE

„Nu prea s-a schimbat mare lucru în comportamentul Rusiei, tot ceea ce Rusia a făcut în ultima perioadă, inclusiv în ultimele luni - amintesc de vizita pe care Înaltul Reprezentant (Josep) Borrell a făcut-o la Moscova și din toată coregrafia acelei vizite, inclusiv a conferinței de presă comune pe care a avut-o cu ministrul de externe Lavrov, n-a rezultat deloc că Rusia ar dori să normalizeze relația cu Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, de-acolo a reieșit mai degrabă o asertivitate sporită a Rusiei față de Uniunea Europeană.

Citește și: Află ce notă ai luat la proba de limba română de la bacalaureat înainte de afișarea rezultatelor

Uitați-vă la situația drepturilor omului și la ceea ce s-a întâmplat cu procesul în care a fost implicat disidentul rus Navalnîi. Și aici, Uniunea Europeană a aplicat sancțiuni în conformitate cu regimul global de sancțiuni din domeniul drepturilor omului al Uniunii Europene. Deci, iată că din păcate, nu putem spune că s-au schimbat foarte multe în poziționarea Rusiei față de Uniunea Europeană, de aceea cred că nici nu se justifică o modificare de abordare din partea Uniunii Europene față de Rusia. Și până la urmă, concluziile Consiliului European recent încheiat au dat dreptate acestei evaluări”, a declarat Bogdan Aurescu, duminică seara, la Digi24.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între Joe Biden şi Vladimir Putin, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au propus un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Moscova. Imediat, Kremlinul a reacționat și a spus că președintele Vladimir Putin ar susține „un contact direct” între UE și Rusia. Propunerea venită din partea liderilor Germaniei şi Franţei i-a luat însă prin surprindere pe oficialii UE, inclusiv pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi a deranjat unele ţări est-europene, în special ţările baltice şi Polonia, potrivit Politico. Propunerea a fost discutată apoi la summitul UE de săptămâna trecută, iar șefii de stat și de guvern din UE au decis să poarte în principiu un dialog cu Moscova, dar nu s-au hotărât și în privința formatului.

Citește și: Legăturile periculoase ale Anei Maria Prodan cu Cordunenii și Cămătarii. Reghe are de ce să se teamă

Președintele Klaus Iohannis a susținut, la finalul Consiliului European, că în gestionarea relației cu Rusia este important ca statele membre UE să aibă „o abordare unitară și coordonată” și o comunicare strategică.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te