Au fost identificați spionii din „echipa morții” a lui Putin. Acționează în toată Europa

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.05.2024 - 18:22
Au fost identificați spionii care făceau parte din „echipa morții” lui Putin. Acționau în toată Europa - Foto: The Insider (imagine cu caracter ilustrativ)

Au fost identificați spionii care făceau parte din „echipa morții” lui Putin. Acționau în toată Europa. Unitatea 29155 GRU, echipa de asasinat și sabotaj a Rusiei, a aruncat în aer depozite de muniții în Cehia și Bulgaria.

SHARE

Au fost identificați spionii care făceau parte din „echipa morții” lui Putin. Acționau în toată Europa.

 Agenții de sprijin pentru unitatea de sabotori și asasini ai unității 29155 au fost Elena și Nikolai Șapoșnikov, o familie de spioni acoperiți care țineau un hotel în Grecia pentru operativii ruși, Villa Elena, un hotel cu trei etaje din Frama, Halkidiki, nordul Greciei, cu piscină în aer liber, foișor, grădină privată, un „paradis” pentru spionjul militar rusesc. 

Nikolai și Elena Șapoșnikov au petrecut zeci de ani trăind sub acoperire ca cetățeni naturalizați ai Cehiei, „persecutați” de Rusia, țara-mamă. În realitate, soții Șapoșnikov au susținut operațiunile unității de sabotaj și asasinat 29155 a GRU.

Au fost identificați spionii care făceau parte din „echipa morții” lui Putin. Acționau în toată Europa

Iar Villa Elena nu este un hotel obișnuit. În ultimii 15 ani, a servit drept casă de siguranță pentru operativii unității, cea mai sumbră echipă de asasinat și sabotaj a lui Vladimir Putin, cea responsabilă pentru otrăvirea inamicilor de la Kremlin.

Tot ei sunt responsabili pentru aruncarea în aer a materialelor militare stocate în Cehia și Bulgaria, ambele țări NATO, înainte de a fi trimise armatelor georgiene și ucrainene, precum și rebelilor sirieni susținuți de Occident. 

Centrul Ceh de Informații pentru Luptă împotriva Terorismului și Crimei Organizate a dat publicității concluziile unei investigații de ani de zile asupra rolului Unității 29155 în distrugerea a două depozite de arme și muniții administrate de Guvernul ceh în 2014 în Vrbětice, un oraș mic din regiunea Moraviei de Sud, Cehia. 

Aceste atacuri, care au dus la expulzarea de către Praga a 18 ofițeri de informații ruși care operau în țară sub acoperire diplomatică, au fost efectuate cu dispozitive explozive amplasate de cei mai cunoscuți agenți ai Unității 29155: Alexander Mișkin, 44 de ani, și Anatoli Cepiga, 45 de ani. 

Ambii aveau să câștige notorietate internațională după ce au încercat să-l ucidă pe Serghei Skripal, un ofițer GRU devenit agent dublu britanic, împreună cu fiica sa Iulia, în Salisbury, Anglia, în 2018, cu agentul neurotoxic Noviciok.

Soții Șapoșnikov nu numai că au aranjat ca Mișkin și Cepiga să aibă acces la două depozite din Vrbětice, dar au comunicat direct cu generalul Andrei Averianov, în vârstă de 58 de ani, comandantul fondator al Unității 29155, care i-a însărcinat să faciliteze operațiunea.

Cazul Șapoșnikov sunt primul cunoscut care a fost vreodată afiliat la Unitatea 29155.

ambii soți implicați în spionaj pentru Rusia au asistat la operațiunile de sabotaj ale GRU.

Soția, Elena Șapoșnikova, în vârstă de 62 de ani, pare să fi fost direct integrată cu Unitatea 29155, așa cum demonstrează atât constatările anchetatorilor cehi, cât și descoperirea independentă a dovezilor documentare de către The Insider.

Anchetatorii cehi au concluzionat că ea era cea care a condus și a supravegheat activitățile soțului ei – și posibil ale fiului lor – în sprijinul intereselor statului rus.

Îndatoririle clandestine ale familiei au variat de la strângerea de informații până la facilitarea logistică, oferirea de refugii sigure, recrutare și chiar asigurarea accesului fizic pentru agenții GRU care desfășoară misiuni de sabotaj.

Șapoșnikova deținea chiar și un pașaport de serviciu secret rusesc dintr-o serie specială rezervată spionilor din Unitatea 29155.

Ea a primit medalia Eroul Federației Ruse, cea mai înaltă onoare de stat acordată celor care prestează „servicii statului și națiunii ruse”, acordat chiar de Putin într-o ceremonie secretă la Moscova, după operațiunile de sabotaj ale Unității 29155 în Cehia și Bulgaria.

La vedere, soții aveau venituri modeste, dar Elena deținea o companie înregistrată în Insulele Marshall și controla două conturi bancare în Elveția. Acele conturi offshore, plus infuzii de numerar inexplicabile către băncile lor cehe și o serie de plăți în numerar, păreau să fi fost adevărata sursă de venit.

În 2023, autoritățile cehe, după ce au efectuat o anchetă penală independentă cu privire la rolul soților Șapoșnikov în atentatele cu bombă din 2014 de la Vrbětice, au declarat cuplul „persoane de interes” și au cerut audierea lor de către autoritățile elene.

Nikolai și Elena au transmis autorităților elene o declarație în care susțin că sunt persecutați de Republica Cehă și sunt „țapi ispășitori în numele unor interese necunoscute”. 

Printre „turiștii” care s-au vânturat pe la Vila Elena a fost și însuși generalul Andrei Averianov, șeful unității 29155, care au început să călătorească în orașul-port din apropiere, Salonic – la doar o oră de mers cu mașina spre sud-est de vilă – de îndată ce soții au preluat proprietatea.

Toate călătoriile au coincis cu misiunile pe care operativii le-au executat. În Bulgaria, l-au otrăvit pe traficantul de arme bulgar Emilian Gebrev cu o substanță organofosforată.

Exploziile depozitelor de armament din Bulgaria și Cehia

Emilian Gebrev, șeful companiei EMCO, a declarat pentru The Insider că s-a împrietenit cu familia Șapoșnikov în 2012. A fost otrăvit când a devenit furnizor consecvent de muniție al Armatei Ucrainei.

Imediat după otrăvirea lui Gebrev, Șapoșnikov le-a oferit cumpărătorilor guvernamentali ucraineni „un înlocuitor de încredere” pentru comerciantul bulgar de arme.

Doar că Kievul nu a cumpărat niciodată de la furnizorul sugerat de Șapoșnikov. 

Interesul lui Averianov se concentra pe toate vânzările de arme considerate contrare interesului Rusiei, chiar dacă acest lucru însemna uciderea celor responsabili de vânzarea acestora statelor inamice sau actorilor nestatali, cum ar fi Armata Siriană Liberă ( FSA), grupuri de rebeli ce luptau împotriva regimului lui Bashar al-Assad, pe care Putin îl voia la putere.

Armele pentru rebelii sirieni se aflau în depozitele 16 și 12 de la Vrbětice. Ca urmare a exploziilor, armele nu au fost livrate, fiind complet distruse.

Anchetatorii cehi au dovezi că exploziile au fost opera Unității 29155. Depozitul 16 a explodat transformând întreaga clădire într-un infern uriaș cu explozii secundare cauzate de aprinderea prafului de pușcă și a incendiilor.

Citește și: VIDEO Rusia acuză că va fi atacată din România cu avioane F-16. Piloții, instruiți lângă București

O lună și jumătate mai târziu, la 3 decembrie, artileria, mortierele și puștile de asalt din depozitul 12 din aceeași unitate de la Vrbětice au explodat.

Soții Șapoșnikov s-au confruntat inițial cu anchetatorii cehi în 2021 când au fost chestionați în legătură cu întâlnirile și comunicările lor cu membri dovediți ai Unității 29155 și exploziile nu numai din Cehia, ci și din depozitele de arme din Bulgaria, în satul bulgar Lovnidol, în 2011.

Citește și: VIDEO România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

Ulterior, Bulgaria a fost ținta a șase acte de incendiere, toate comise de Unitatea 29155.

Soții au fost supuși mai multor interogatorii, efectuate prin intermediul împuternicirilor autorităților grecești și bulgare (cuplul a refuzat să călătorească în Cehia pentru a se supune audierilor acolo).

Ei și-au motivat legăturile cu Unitatea 29155 ca fiind „personale” sau determinate de interesele comerciale legitime.

Nikolai Șapoșnikov a murit în urma unui atac de cord în Grecia în februarie 2024, la vârsta de 62 de ani. Urmele Elenei s-au pierdut undeva spre Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te