Aceştia din urmă au condamnat luni, într-o campanie concertată, atacuri cibernetice "răuvoitoare" ale Beijingului şi i-au imputat piratarea masivă condusă în martie contra serviciilor de mesageri Exchange ale grupului Microsoft, scrie news.ro.
China a reacţionat pentru prima dată marţi prin prin comunicatele publicate de ambasadorii săi în Australia şi Noua Zeelandă care resping cu tărie aceste acuzaţii.
Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda
Ambasada de la Wellington a vorbit despre acuzaţii "total fără fundament şi iresponsabile" care relevă "calomnie răuvoitoare".
Ambasada de la Canberra a acuzat Australia că "repetă ca un papagal" retorica americană, prezentând Statele Unite drept "campioanele lumii la atacuri cibernetice răuvoitoare".
A acuza nominal o ţară de un atac cibernetic sofisticat este un act politic puternic, în special pentru că determinarea originii piratării poate fi complicată din punct de vedere tehnic. Deşi observatorii anticipaseră o replică dură a Chinei.
Citește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele
"Ţinând cont de natura virtuală a atacului cibernetic, trebuie să existe o dovadă clară când se anchetează sau identifică un incident cibernetic", a avertizat ambasada Chinei din Noua Zeelandă.