Asteroidul care deține „secretul Terrei” ne-ar putea lovi planeta cu forța a 22 de bombe atomice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.09.2023 - 13:55
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Cercetătorii au dezvăluit data exactă la care un asteroid s-ar putea izbi de suprafața Pământului cu forța a 22 de bombe atomice, Oamenii de știință de la NASA lucrează acum pentru a-i devia traiectoria.

SHARE

Roca spațială gigant, numită Bennu, trece pe lângă planeta noastră la fiecare șase ani, însă cercetătorii estimează că am putea intra în coliziune cu asteroidul pe 24 septembrie 2182.

În timp ce această potențială dată apocaliptică este foarte departe, NASA lucrează deja din greu pentru a devia Bennu și se află în "ultima etapă" a misiunii.

În urmă cu șapte ani, agenția a trimis o navă spațială până la asteroid pentru a colecta mostre, în speranța că informațiile adunate îi vor ajuta să prevină o posibilă ciocnire catastrofală.

Probele de pe Bennu urmează să ajungă în sfârșit pe Pământ în această săptămână și vor ajunge în deșertul Utah duminică (24 septembrie) - cu exact 159 de ani înainte de posibila prăbușire a lui Bennu pe Terra.

Citește și: Unde e locul în care a căzut un obiect misterios omorând toți dinozaurii. Cercetătorii, stupefiați

Rich Burns, manager de proiect pentru OSIRIS-REx la Centrul Goddard Space Flight Center al Nasa din Greenbelt, Maryland, a declarat pentru Sunday Telegraph: "Ne aflăm acum în ultima etapă a acestei călătorii de șapte ani și se simte foarte asemănător cu ultimii kilometri ai unui maraton, cu o confluență de emoții precum mândria și bucuria care coexistă cu o concentrare hotărâtă pentru a termina cursa cu bine."

În timp ce impactul potențial al lui Bennu poate părea îngrijorător, șansele unei lovituri devastatoare sunt de doar una la 2.700.

Citește și: Un asteroid potențial periculos, mare cât un zgârie-nori, a fost descoperit în apropierea Pământului

Roca are o lățime de aproximativ o treime de milă, în timp ce asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor avea o lățime de aproximativ șase mile - de aproximativ 20 de ori mai mare decât Bennu.

Acest lucru înseamnă că piatra care se apropie nu este suficient de mare pentru a provoca o extincție la nivel mondial - dar NASA estimează că, dacă s-ar prăbuși pe Pământ, ar crea un crater de aproximativ 15 km și ar provoca o devastare pe o rază de aproximativ 600 de km în toate direcțiile.

Există o șansă la 1.750 ca Bennu să se ciocnească cu Pământul între momentul de față și anul 2300.

Mostrele care se află în prezent în drum spre Pământ ar trebui să ajute cercetătorii să facă lumină asupra acestei roci îngrijorătoare, fragmentele urmând să fie lansate spre Pământ de către nava spațială OSIRIS-REx într-o capsulă de mărimea unui frigider.

Nava transportă aproximativ 250 g de material stâncos colectat de pe suprafața lui Bennu în 2020.

Capsula urmează să intre în atmosfera Pământului în jurul orei 8.42 pe 24 septembrie, cu o viteză de 28.000 km/h. Se așteaptă ca aceasta să atingă temperaturi duble față de cele ale lavei vulcanice.

Totuși, înainte de impact, vor fi trimise parașute pentru a o încetini la doar 20km, permițând capsulei să aterizeze în siguranță la poligonul de testare și antrenament din Utah al Departamentului Apărării.

Nicola Fox, administratorul asociat al Direcției Misiuni Științifice a Nasa din Washington, a declarat: "Materialul de pe asteroidul Bennu va ajuta la clarificarea formării sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani și poate chiar a modului în care a început viața pe Pământ."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te