Arturo Cruz, al doilea candidat la președinția Nicaraguei arestat într-o săptămână

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.06.2021 - 09:11
Arturo Cruz, al doilea candidat la președinția Nicaraguei arestat într-o săptămână. / Foto: arturocruzsequeira.com

Arturo Cruz, candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie din Nicaragua, a fost arestat sâmbătă, pe aeroportul din Managua, la întoarcerea sa din Statele Unite sub suspiciunea că a atacat "societatea nicaraguană şi drepturile poporului", informează AFP.

SHARE

Arestarea lui Arturo Cruz survine la patru zile după arestarea unei alte candidate a opoziţiei, jurnalista Cristiana Chamorro, în vârstă de 67 de ani, arestată la domiciliu de miercuri.

Multe ţări au cerut preşedintelui Daniel Ortega eliberarea sa imediată. Chamorro este principalul concurent al actualului preşedinte, care încă nu a anunţat dacă va candida pentru un al patrulea mandat.

Citește și: Condamnări de peste 3.000 de ani închisoare în cazul „conspirației Fenerbahce”. Tot Gulen e de vină

Arturo Cruz, acuzat că a atacat "societatea nicaraguană şi drepturile poporului"

Cruz "face obiectul unei anchete a poliţiei naţionale deoarece există indicii puternice că ar fi atacat societatea nicaraguană şi drepturile oamenilor", a declarat ministerul public.

Poliţia naţională a anunţat, la rândul său, că desfăşoară "toate procedurile de investigaţie relevante şi va preda persoana supusă anchetei autorităţilor competente pentru urmărire penală şi pentru a stabili răspunderea penală".

Arturo Cruz, în vârstă de 67 de ani, şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 7 noiembrie în urmă cu două luni, fiind susţinut de partidul de dreapta Alianţa cetăţenească pentru libertate.

Citește și: Sizikova, cercetată în stare de libertate pentru pierderea „suspectă” a meciului cu Mitu și Țig

Potrivit poliţiei, el face obiectul unei anchete pentru infracţiuni prevăzute în legea pentru apărarea drepturilor poporului şi a suveranităţii, adoptată în decembrie.

Această lege pedepseşte "actele care subminează independenţa, suveranitatea şi autodeterminarea, care incită la ingerinţe externe în treburile interne, solicită intervenţii militare şi se organizează cu finanţare din partea puterilor străine pentru a comite acte de terorism şi destabilizare".

Arturo Cruz a fost ambasador al ţării sale în Statele Unite în perioada 2007 - 2009. După ce a demisionat din acest post, şi-a reluat activităţile academice la Institutul central american de administrare a afacerilor.

Candidatul a călătorit în Statele Unite la o dată necunoscută şi a revenit în Nicaragua sâmbătă fără să ofere un motiv pentru călătoria sa.

Cu o zi înainte, el a scris pe Twitter că ia în calcul posibilitatea retragerii candidaturii sale din cauza "intimidării" exercitate de autorităţi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te